Talciocul certificatelor profesionale fără cursuri este ilegal și imoral 
Ultima Ora Politic

PROMISIUNE URIAȘĂ de la PSD. Guvernul va contribui la păstrarea tinerilor medici în țară

PROMISIUNE URIAȘĂ de la PSD. Guvernul va contribui la păstrarea tinerilor medici în țară

Politicile guvernamentale şi parlamentare vor contribui la păstrarea în ţară a tinerilor medici

 ”Zilele trecute a început un nou an universitar, fără îndoială un moment de bucurie, dar şi un prilej de reflecţie cu privire la ceea ce înseamnă educaţia în viaţa unei naţiuni, dar şi pentru fiecare tânăr în parte. Pentru orice ţară, nu există o investiţie pe termen scurt, mediu şi lung mai bună decât cea făcută în educaţie şi în diversificarea abilităţilor profesionale ale noilor generaţii. Din această perspectivă, cred că România are un corp profesoral universitar bine pregătit, capabil de a pregăti tinerii şi de a le induce impulsul de a-şi construi propriul viitor. Curajul de a alege şi tăria de a-şi urma cu consecvenţă destinul profesional le revine însă tinerilor.

 

La debutul anului universitar, aş dori să aduc un omagiu şcolii româneşti de medicină şi generaţiilor de profesori, cercetători şi studenţi care au servit ştiinţa medicală românească şi au contribuit la progresul ţării, cu rezultate excepţionale, apreciate la superlativ de mediile academice europene şi internaţionale. Medicina a fost şi continuă să rămână în topul celor mai căutate facultăţi din România, nu numai de către români, dar şi de mii de străini proveniţi din Europa şi din afara acesteia, care s-au orientat spre marile noastre centre universitare dintotdeauna, şi mai ales după recunoaşterea diplomelor româneşti la nivelul întregii Uniuni Europene.

 

Este bine cunoscut faptul că şcoala românească de medicină produce foarte buni specialişti, însă sistemul nostru de sănătate încă suferă din cauza migraţiei medicilor români. Din 2007 au plecat din ţară peste 15.000 de medici în pregătirea cărora statul român a investit peste 3,5 miliarde euro. În plus, aproape 23.000 de medici, farmacişti şi stomatologi au primit certificate de confirmare a diplomelor, ceea ce însemnă că oricând aceştia pot opta pentru a pleca şi a se angaja într-o altă ţară din Uniunea Europeană, chiar dacă cel mai adesea pe un post inferior pregătirii. Acest lucru nu reprezintă nicidecum o noutate, ci un fapt asupra căruia trebuie să reflectăm în permanenţă.

 

Consider că sănătatea este o prioritate nu numai a Guvernului PSD, sau a guvernelor în general, a majorităţii parlamentare, dar şi o prioritate a societăţii în ansamblu şi a cetăţenilor. Cu certitudine că, indiferent ce reguli şi priorităţi vom stabili pe termen scurt, deciziile eronate ale guvernelor precedente sunt greu, dacă nu imposibil, de remediat. Românii nu trebuie să uite că vârful aisbergului plecărilor din sănătatea românească a fost în 2010, când 7.400 de medici au plecat din ţară, după măsurile nefericite luate de guvernul aflat atunci în funcţie. În ultimul an şi jumătate însă, Guvernul PSD a îndreptat foarte multe din problemele legate de finanţarea precară a sistemului, pornind de la salarizarea europeană din prezent, până la deblocarea proiectelor privind construcţia celor opt spitale regionale.

 

Sunt convinsă că, prin modul în care vor fi gestionate în viitor politicile bugetare, vom reuşi să implementăm toate acele măsuri care, chiar dacă nu vor contrabalansa în totalitate plecarea absolvenţilor de medicină, vor reuşi măcar să atenueze fenomenul, asigurându-le acestora un viitor mai bun în propria lor ţară.

 

În consecinţă, le doresc celor care au început săptămâna trecută un nou an universitar, şi îndeosebi celor care au păşit pentru prima dată în facultate, multă inspiraţie, putere de muncă şi baftă în acumularea cunoştinţelor care le vor fi de folos pe parcursul carierei profesionale viitoare! Le transmit studenţilor din toată ţara, şi în special celor din Dâmboviţa, că diplomele sunt sau nu valoroase, dar profesia nu te trădează niciodată!

 

Avem nevoie de elite româneşti peste tot în lume, însă cu certitudine avem nevoie de ele şi aici, la noi acasă, unde sunt lucruri pe care uneori le mai uităm, dar care nu îşi vor pierde niciodată înţelesul lor profund.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Carmen Holban.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.