Medicul Antoneta Ioniță
Un bărbat a murit într-un pasaj după ce a plecat din spital. Medicii nu l-au consultat
Ultima Ora Politic

Promisiune marca PSD. ”Principalele urgențe ale sistemului de sănătate vor fi rezolvate în acest an!”

România va continua în ritm susținut și în acest an politicile investiționale și programele de dezvoltare începute cu doi ani în urmă de guvernarea PSD. Un procent fundamental al alocărilor bugetare din 2019 este destinat Sănătății, fapt ce va permite realizarea investițiilor necesare în unitățile sanitare, precum și îmbunătățirea serviciilor medicale destinate românilor.

Finanțarea alocată Sănătății va fi folosită pentru continuarea proiectelor din anii interiori, și implementarea unor noi programe care vizează îmbunătățirea serviciilor medicale de care beneficiază populația, în special pentru diabet, oncologie, boli rare, și completarea  listelor de medicamente compensate și gratuite prin introducerea de noi molecule. Astfel, se respectă cu strictețe punctele asumate de PSD prin Programul de Guvernare la capitolul Sănătate, iar în acest an vor continua reformele începute anul trecut, prin majorarea consistentă a salarizării personalului medical, cu investiții în dotarea unităților spitalicești din toată țara, pentru ca românii să fie corect diagnosticați și tratați.

Bugetul Sănătății este mai mare în 2019 cu aproximativ  6,1 miliarde lei față de anul trecut, ajungând la aproape 5% din PIB, față de 2%, din care un miliard de lei numai pentru investiții. Aceste sume vor fi folosite pentru achiziționarea de aparatură, reparații capitale, finalizarea lucrărilor de investiții, precum și derularea unor noi obiective. Toate acestea se vor reliefa în îmbunătățirea stării de sănătate a românilor, printr-un creșterea numărului pacienților cu probleme grave salvați, pe de o parte, și prin îmbunătățirea calității tratamentelor și serviciilor medicale, inclusiv în ceea ce privește prevenția, pe de altă parte.

Un exemplu elocvent referitor la investițiile din acest an în Sănătate este achiziționarea, pentru prima dată în mod centralizat, după 17 ani, a aparaturii necesare blocurilor operatorii de urologie care folosesc tehnici chirurgicale minim invazive, conform standardelor europene, în cele 14 centre principale din țară.

Totodată, vor fi majorate sumele destinate cabinetelor medico-sociale, pentru asistența comunitară, medicina școlară și pentru asigurarea co-finanțărilor destinate proiectelor finanțate din fonduri europene, deoarece sunt puncte sensibile, iar sănătatea copiilor este esențială.

Tot pentru dezvoltarea armonioasă a familiilor românilor, a fost declarat prioritar Programul național de sănătate „Mama și copilul”, ce prevede optimizarea serviciilor medicale destinate copiilor. În acest context, se va încheia licitația demarată în 2018 pentru achiziția a 1.000 de incubatoare în scopul  dotării tuturor maternităților din țară. De asemenea, se vor dota cu aparatura imagistică de înaltă performanță secțiile de neonatologie și ginecologie, și va fi finanțat testul  genetic de screening prenatal neinvaziv care depistează/ testează anomaliile genetice ale fătului, de care vor beneficia peste 200.000 de femei gravide. Nu în ultimul rând, se va finanța un număr semnificativ mai mare decât cel de anul trecut pentru fertilizarea in vitro, 1.000, față de 685.

Iată, așadar, suficiente exemple care întăresc preocuparea concretă a PSD pentru sănătatea populației, iar investițiile din acest an vor confirma angajamentele luate în Programul de guvernare!

Sunt încrezătoare că la finele acestui an se vor culege roadele acestui buget de dezvoltare, iar românii vor constata o ameliorare semnificativă a  serviciilor medicale de care beneficiază, la un nivel comparativ cu cele din țările dezvoltate!, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Alexandra Presură.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.