Teodorovici, promisiuni mari pentru șoferi. Va intra în fondul de rezervă
Teodorovici
Ultima Ora Politic

Proiectul lui Teodorovici a trecut de Senat. Lovitură pentru cei cu pensii speciale

Senatul a aprobat, miercuri, proiectul legislativ inițiat de Eugen Teodorovici privind impozitatea pensiilor speciale, care prevede impozitarea pensiilor între 7.000 și 10.000 de lei cu 30% din sumă, conform mediafax.ro

Proiectul legislativ a fost aprobat cu 76 de voturi „pentru” și 16 abțineri.

Senatorul Florin Cîțu a afirmat că proiectul reliefează ipocrizia inițiatorului Eugen Teodorovici, care a inițiat acest proiect, însă nu până la capăt, cum PNL a sugerat de mai multe ori.

„A venit cu un proiect de lege care merge în direcția pe care noi am propus-o de ani de zile, dar nu merge până la capăt pentru că vine cu populism. Noi spune că pensiile speciale trebuie să dispară. Media acestor pensii speciale este cam peste 10.000 lei, în timp ce cei care plătesc contribuții au pensie medie de 1.000 lei. Pensiile parlamentarilor nu sunt incluse. Ca să vedeți cât de ipocrit e inițiatorul. Face pentru pensiile speciale dar pe el nu se include. De aceea am făcut un amendament pe care sper să îl votați. Nu mai avem nevoie de două Românii, ci de o singură României.(…) Am testat astăzi nivelul de ipocrizie și l-am văzut. PNL s-a abținut pentru că acesta este un proiect făcut de un inișiator care nu vrea să își impoziteze propria pensie. Până când nu veți învăța să nu vă mai excludeți din proiectele de legi, nu vom susține aceste legi. ”, a afirmat Cîțu.

Tánczos Barna, senator UDMR, a explicat că partidul va susține proiectul, însă va propune la Camera Deputașilor un amendament cu privire la excluderea pragului de 7.000 de lei.

„Nu poate fi exceptată nicio categorie de la această regulă, nici măcar foștii președinți de stat. Pragul de 7.000 de lei oferă o marjă de netaxare în cazul unor peroane care beneficiază de pensii special, altele în afară de contributivitate, astfel că alte categorii nu vor fi taxate. Toți cei care au marjă de contributivitate, vor plăti 10%. Altele în afară de contributivitate, for fi scutite. Normal ar fi să eliminăm pragul sau să reducem la pragul de 2.000 de lei. Ar fi trebuit să taxăm toate pensile, la militari, la Curtea de Conturi șamd. Pragul trebuie eliminate și apoi avem un sistem de taxare clar. UDMR va vota proiectul de lege, însă vom depune acest amendament la Camera Deputaților, astfel încât indifferent de sumă, fiecre persoană care beneficiază de aceste venituri să fie taxată.”, a conchis senatorul UDMR.

Edward Dircă, de la USR, a întărit părerea senatorului PNL, afirmând că PSD au realizat acest proiect, însă fără să aplice impozitarea pensiilor și în cazul lor.

„USR va vota acest proiect de lege chiar dacă vine din partea PSD. Știm că această inițiativă nu aparține lui Orlando Teodorovici, ci a fost furată de la Minister, pentru că au apărut aceste informații în spațiul public șio au apărut în dezbaterea noastră, în Parlament. Vreau să remarc ipocrizia de care PSD dă dovadă, pentru că astăzi dorește tăierea pensiilor locale, iar pe de altă parte, prin Ordonanța 57, introduce pensile special pentru aleșii locali.”, a menționat Dircă.

Au existat discuții, în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, membrii de partide exprimându-și puncetele de vedere diferite.

Printre amendamente este și includerea pensiilor foștilor președinți la impozitarea specială.

Unul dintre amendamentele admise, marți, de Comisia de buget din Senat este cel al ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, inițiatorul acestui proiect, prin care este efectuată o corelare tehnică pentru a nu afecta pensia stabilită în baza principiului contributivității.

„Știți foarte bine sunt mai multe categorii (de pensii-n.red.), sunt sumele evidențiate. Se stabilesc foarte clar acele zone pentru care se aplică noul mecanism propus de noi. Azi am adus un amendament astfel încât să întărim încă o dată faptul că nu atinge această zonă de contributivitate, este foarte bine ca lumea să știe că nu se impozitează partea de contributivitate”, a declarat, marți, ministrul.

De asemenea, senatorii au votat și pentru ca pensiile speciale de peste 7.000 de lei ale șefilor de stat să fie impozitate. Amendamentul a fost înaintat de senatorul UDMR Tanczos Barna.

Propunerea legislativă prevede impozitarea pensiilor între 7.000 și 10.000 de lei cu 30% din sumă. De asemenea, proiectul prevede și taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă. Măsura făcea parte inițial din pachetul de propuneri discutat odată cu rectificarea bugetară de la începtul lunii august.

Această impozitare vizează persoanele care realizează venituri din „pensii și/sau indemnizații pentru limită de vârstă, primite în baza unor legi/statute speciale denumite în continuare contribuabili, sunt obligate la plata taxei pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă, denumită în continuare taxă”, conform proiectului depus la Senat.

Senatul a fost prima Cameră sesizată, Camera Deputaților având rol de for decizional.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii