ALERTĂ. România a fost Condamnată de Curtea Europeană de Justiție. Sancțiunile sunt foarte Dure
Proiectul absurd al gropii de gunoi din pasul bucovinean Mestecăniș 
Ultima Ora Politic Social

Proiectul absurd al gropii de gunoi din pasul bucovinean Mestecăniș 

Deputatul USR Daniel Popescu readuce în atenția Parlamentului și a opiniei publice proiectul absurd al gropii de gunoi din pasul bucovinean Mestecăniș 

Parlamentarul Daniel Popescu, ales deputat în Circumscripția nr. 43 – Diaspora, în prezent vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, ia act cu surprindere și dezamăgire de faptul că procesul privind amplasamentul depozitului de gunoi de la Pojorâta, județul Suceava, va fi reluat de la zero.

Acest lucru a fost decis de Curtea de Apel Iași în data de 3 mai 2019, după ce judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au stabilit în data de 10 ianuarie 2019 strămutarea dosarului la instanța ieșeană. Decizia rejudecării procesului arată nu atât complexitatea indiscutabilă a dosarului, cât mai ales greutatea intereselor aflate în joc. Consiliul Județean Suceava continuă să își susțină cauza cu o încăpățânare neverosimilă și plătește bani grei din fonduri publice o firmă de avocatură privată pentru a apăra acest proiect absurd în instanță.

Amplasamentul unei gropi de gunoi în pasul bucovinean Mestecăniș este un proiect absurd din toate punctele de vedere. Sucevenii, locuitorii din regiune, organizațiile de mediu și mulți specialiștii sunt ferm împotriva locației alese. Acesta este unul dintre cele mai frumoase locuri din Bucovina și din întreaga țară, fiind extrem de cunoscut printre practicanții turismului montan și eclezial. Pasul Mestecăniş se află în imediata vecinătate a drumului european care face legătura între Moldova și Ardeal și este situat la peste 1.000 de metri altitudine, în apropierea multor mănăstiri bucovinene, care sunt recunoscute ca aparținând patrimoniului cultural românesc și universal. Construcția unui depozit de deșeuri în acest ținut este deopotrivă un abuz și un sacrilegiu față de de valoarea istorică și turistică a acestor locuri.

Deputatul USR a cerut sprijinul colegilor parlamentari din județul Suceava în susținerea acestei cauze. Este binevenită orice inițiativă din partea dumneavoastră pentru a convinge autoritățile județene și locale să renunțe la proiect și să repare daunele deja făcute. “Noi, cei care suntem deja în această luptă, vom continua să ne opunem cu vehemență acestui proiect. Am început inclusiv demersurile pentru sesizarea mai multor instituții europene, abilitate să se pronunțe în astfel de cazuri. Nu ne vom opri până când depozitul de gunoi din inima Bucovinei nu va fi anulat și înlăturat definitiv. Vă rog pe această cale să veniți alături de noi!”, a declarat deputatul Daniel Popescu.

Prin această decizie a Consiliului Județean Suceava de a iniția și continua acest demers în condițiile unui întreg complex de evidențe care demonstrează caracterul nociv al acestui proiect pentru oameni și mediu este deopotrivă consternant și de neînțeles. Singurele explicații plauzibile pentru absurditatea Consiliului Județean Suceava în fața atâtor dovezi în favoarea anulării proiectului sunt cele care țin de interese politice și financiare obscure, inclusiv suspiciuni de fraude din fonduri europene.

Soluțiile sunt simple, evidente, dar greu de pus în aplicare, având în vedere eventualele consecințe asupra celor implicați în acest proiect. “Pentru evitarea unei dezastru ecologic în pasul bucovinean Mestecăniș, este necesar ca acest proiect să fie anulat definitiv și ca vegetația distrusă până acum prin decopertare și excavare să fie refăcută. De asemenea, este nevoie de căutarea unui amplasament adecvat pentru un depozit de deșeuri, care să afecteze cât mai puțin oamenii și mediul înconjurător”, a transmis Daniel Popescu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.