Programul National de Oncologie prevede investiții importante în acest an 1
Ultima Ora Sănătate

Programul National de Oncologie prevede investiții importante în acest an

Potrivit răspunsului la întrebarea deputatului PSD Elena Hărătău, Ministerul Sănătații, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM), derulează Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), împrumut nr. 83620-RO, ratificat prin Legea nr.179/16.12.2014.

Proiectul are ca obiectiv general raționalizarea rețelei de furnizare de servicii medicale prin consolidarea spitalelor cheie care vor deveni coloana vertebrală a rețelelor de spitale, unde sunt prevăzute următoarele:

  • Lucrările civile pentru modernizare, extindere sau construcții noi, astfel: 4 proiecte complexe în 4 unități spitalicești (Tg. Mureș, Timișoara, Grigore Alexandrescu și Bagdasar Arseni – București) în care vor funcționa viitoarele Centre de Mari Arși, dar și alte secții care sunt necesare acestor unități spitalicești pentru a reorganiza fluxurile medicale și a interconecta diverse departamente: UPU, Bloc Operator, ATI, sau alte secții.
  • Extinderea a două Unități de Primiri Urgențe din Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov și Spitalul Clinic Județean Oradea.
  • Reabilitarea unui buncăr din cadrul secției de Radioterapie de la Institutul Oncologic Cluj-Napoca.
  • Reabilitarea și dotarea cu echipamente medicale a cel puțin 8 Laboratoare de Radioterapie: Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Galați, Craiova, Constanța, IOB, Elias.
  • Achiziții de echipamente medicale pentru: secții de ATI, UPU, CPU, Arși, blocuri operatorii și diagnostic (imagistică medicală).
  • Asistență tehnică și formare profesională.
  • Alte activități ce vor sprijini serviciile medicale din cadrul spitalelor, cum ar fi training pentru personalul medical.

Valoarea totală a acordului de împrumut este de 250 milioane Euro, iar termenul de finalizare a proiectului este 15.12.2020.

Începând cu anul 2016, MS-UMPBM a semnat contracte de furnizare de echipamente medicale, prestări servicii și lucrări civile de construcții în valoare totală de aproximativ 82 milioane Euro. Ponderea cea mai mare din această valoare o reprezintă achiziția de echipamente medicale ce au fost livrate în anii 2017 și 2018, urmând ca o parte din acestea să fie livrate și în anul 2019. Echipamentele, precum și celelalte investiții (servicii/lucrări de construcții) au fost alocate până la această dată către 95 de unități sanitare, în special către spitalele județene de urgențe.

„În funcție de strategia de dezvoltare, prevederile acordului de împrumut, prioritizările proiectului și alte considerente, MS-UMPBM are în vedere a organiza și alte proceduri de achiziție de bunuri, servicii sau lucrări în vederea îndeplinirii obiectivelor proiectului”, se mai arată în răspunsul adresat parlamentarului social-democrat.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.