„Investește în tine”, investește în viitor! Ce va aduce acest program pentru România
Ultima Ora Politic Social

Programul ”Investește în tine” a trecut de Parlament. Cine poate beneficia de acesta

Deputații au aprobat, miercuri, Ordonanța de urgență a Guvernului privind implementarea programului „Investește în tine”. Potrivit modificărilor aduse în comisiile de specialitate, banii acordați pot fi cheltuiți inclusiv pentru plata întreținerii, chiriei sau a utilităților.

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2018 privind implementarea Programului guvernamental „Investește în tine” a fost adoptat de Camera Deputaților cu 175 de voturi „pentru”, 24 de voturi „împotrivă” și 61 de abțineri.

„Programul țintește opt milioane de români. Nu reușesc să înțeleg de ce sunt persoane în Parlament care au votat împotriva unui program care dă posibilitatea românilor să investească în nevoile personale și ale familiei. Este posibil să plătească din aceste sume de bani taxele școlare pentru copii, cheltuielile cu transportul și asigurările medicale. Se pot cheltui bani inclusiv pentru instrumente medicale, instrumente muzicale sau plata utilităților la cet care stau cu chirie”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, după votul din plenul Camerei Deputaților.

În replică, deputatul USR Cosette Chichirău a afirmat că Guvernul „dă împrumuturi oricui și pentru orice”.

„ E o ordonanță de urgență care a început prin -A investi în tine-, dar acum vârsta limită e de 55-65 de ani. Statul român, prin Comisia domnului Ghizdeanu, dă împrumuturi oricui și pentru orice, cheltuieli medicale, renovări de apartamente și așa mai departe. E o varză, un proiect prost administrat. E o măsură foarte proastă. Ar trebui revizuită”, a susținut Cosette Chihirău, în plen.

Comisia pentru buget și Comisia pentru politică economică au întocmit un raport de admitere a inițiativei legislative, cu amendamente incluse.

„Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare garantarea unui credit în valoare maximă de 40.000 lei, în proporție de 80% de către stat prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Dobânda și cheltuielile privind comisioanele de analiză și de gestiune a garanțiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. Creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei, daca beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului. Beneficiarii programului sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 26 ani, care sunt în perioada studiilor, precum și persoane cu vârsta între 26 și 55 ani, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau efectuează cursuri de reconversie și/sau specializare profesională”, potrivit raportului din comisii.

Astfel, creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului. Pentru acordarea creditului beneficiarul va fi însoţit de cel puţin un codebitor, dacă nu este el angajat. În cazul beneficiarului Programului cu capacitate de exerciţiu restrânsă, pentru obţinerea creditului este necesar acordul reprezentantului legal.

Un amendament adoptat de comisii prevede că „împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranşe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă”.

De asemenea, „creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie, o singură dată pentru acelaşi beneficiar”.

Potrivit legii și a modificărilor aduse de Parlament, se consideră cheltuieli eligibile următoarele cheltuieli ale beneficiarului, inclusiv ale familiei acestuia: „a) plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; b) plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare; c) plata cursurilor de specializare/calificare; d) plata cursurilor de pregătire profesională; e) taxe de studii, inclusiv master, doctorat, MBA; f) plata chiriei, a cheltuielilor de întreţinere şi a utilităţilor; g) plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti; h) o parte din cheltuielile pentru construcţia sau achiziţia unei locuinţe; i) cheltuielile pentru modernizarea sau renovarea unei locuinţe; j) costul medicamentelor, analizelor, produselor de protezare/ortezare, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale; k) achiziţionarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate; l) abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; m) costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate; n) achiziţia de articole sportive, instrumente muzicale şi alte echipamente necesare pregătirii profesionale în învăţământul de specialitate (tehnic şi de artă);” o) taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri; p) cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concursuri”.

Un alt amendament adoptat de Parlament prevede că „plafonul anual al garanţiilor, modalitatea şi condiţiile de acordare, marja anulă care include toate costurile legate de acordarea și derularea creditului în toate etapele finanțării, condiţiile de eligibilitate anuală a băncilor, precum şi cerinţele pentru accesarea de către persoanele fizice a creditului, regulile de gestionare a garanţiilor se stabilesc anual de către Guvern. Garanţiile se acordă în limita plafonului aprobat şi în funcţie de criteriile specifice prevăzute în normele şi procedurile interne de creditare ale băncilor şi în normele de garantare ale Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi ale Fondului Român de Contragarantare”.

Senatul a adoptat inițiativa pe 17 septembrie 2018, Camera Deputaților fiind decizională. Astfel că propunerea legislativă pentru aprobarea OUG privind implementarea programului guvernamental „Investește în tine” va ajunge la președintele României pentru promulgare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.