Primul exerciţiu multinaţional al Forțele Navale Române în anul 2019
Ultima Ora Politic Social

Primul exerciţiu multinaţional al Forțele Navale Române în anul 2019

Peste 1.100 de militari vor participa la primul exercițiu multinațional organizat de Forțele Navale Române în anul 2019, intitulat „Poseidon 2019”, care se va desfășura în perioada 1-8 martie, în raioane din apele teritoriale românești şi în apele internaționale din partea vestică a Mării Negre.

Primul exerciţiu multinaţional al Forțele Navale Române în anul 2019

Comandamentul Flotei este structura care a planificat și va conduce acest exercițiu, la care vor participa 10 nave militare românești, patru nave militare străine din Bulgaria, Germania, Spania și Turcia, precum şi două ambarcaţiuni rapide pentru scafandri.

Secvențele aeriene ale exercițiului vor fi asigurate de un elicopter Puma Naval, două avioane MiG 21 LanceR și două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române.

Ceremonia de deschidere a Exerciţiului multinational „Poseidon 2019”, la care va participa și șeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Dr. Alexandru MÎRŞU, va avea loc vineri, 1 martie, începând cu ora 13.00, la Terminalul Pasageri din Portul Constanța.

Obiectivele principale ale exercițiului vizează consolidarea interoperabilității dintre navele și echipajele participante în context multinațional întrunit, precum și certificarea capabilităților Forțelor Navale Române puse la dispoziția NATO în perioada următoare.Navele vor pleca luni, 4 martie, din portul Constanța, pentru a executa secvențele planificate pe mare.

Anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, din anul 2014, conflictele înghețate din Transnistria și Georgia, situația tensionată din estul Ucrainei și din zona Mării Azov sunt factori generatori de instabilitate în proximitatea estică a Uniunii Europene și a NATO. Una dintre măsurile de asigurare a securității pentru aliații din regiunea Mării Negre este aceea de întărire a prezenței militare navale în bazinul maritim.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.