Primăria Capitalei are 45.000 de angajați, mai mult decât UE. Care este explicația 1
Ultima Ora Economic Politic Social

Primăria Capitalei are 45.000 de angajați, mai mult decât UE. Care este explicația

Primăria Capitalei are 45.000 de angajați, cu 2.000 mai mult decât are Uniunea Europeană. În acest număr ar fi incluși funcționari, angajații din regiile și companiile subordonate și alți bugetari.

„Nu candidez, dar vă propun eu o temă de dezbatere cu adevărat europeană: ‘imensul aparat birocratic de la Bruxelles’, socialist şi neoliberal simultan (depinde dacă întrebi un trumpist român sau 90% din francezi) prin comparaţie cu Primăria Bucureşti (sau orice altă primărie mare din Europa). Compare and contrast. Click Brexit, save money and become free!”, este mesajul postat de Sorin Ioniță, președintele ExpertForum, pe rețeaua de socializare, alături de o fotografie din care reiese că UE are 43.000 de angajați, în timp ce Primăria Capitalei are 45.000.

Primăria Capitalei are 45.000 de angajați, mai mult decât UE. Care este explicația

Din grafic reiese că dintre cei 45.000 de angajați la nivelul Primăriei, aproximativ 23.000 sunt categorii de bugetari, în timp ce 17-18.000 de oameni sunt angajați în regiile și companiile din subordine, iar aproximativ 4.000 sunt funcționari.

În ceea privește numărul angajaților din regiile subordonate Primăriei Municipiului București, aproape 10.000 lucrează în cadrul Societății de Transport București (STB), potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial, în timp ce la Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET)lucrează peste 3.000 de persoane.

Mai rămân aproximativ 4.000-5.000 de persoane (conform graficului publicat de Sorin Ioniță) care sunt angajate în companiile din subordinea Primăriei. Mai precis, în cele 22 de companii municipale înființate de instituție, asupra cărora Curtea de Apel București a decis că au fost înființate cu încălcarea legii.

„Ceea ce se întâmplă la nivelul Primăriei Bucureștiului în materie de personal nu este serviciu cetățenesc, ci clientelism mascat. Gabriela Firea a umflat aparatul administrativ în așa măsură încât azi el este egal cu întreg personalul Uniunii Europene. Da, ați auzit bine. 45.000 (București) vs. 43.500 (întreaga UE). Cu diferență notabilă că unii servesc 3 milioane de oameni, iar alții 500 de milioane. S-a ajuns la acest număr adăugând la personalul și regiile existente și cele 22 de companii municipale. Cifră nu include personalul de la instituții subordonate și primarii de sector”, declara Nicu Ștefănuță, membru USR, la sfârșitul anului trecut.

În afară de marirea schemei de persoanla, Primăria a făcut și achiziții majore în materie de autoturisme folosite, în general, de șefii de direcții și departamente pentru a merge cu ele acasă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.