ULTIMA ORĂ. USR a stabilit pe cine vrea să trimită în 2024, în Parlamentul European
ULTIMA ORĂ. USR a stabilit pe cine vrea să trimită în 2024, în Parlamentul European
Ultima Ora Politic

Președinția Consiliului Uniunii Europene, șansa europeană a României în 2019

Președinția Consiliului Uniunii Europene, șansa europeană a României în 2019

”Astăzi are loc, la Ateneul Român, ceremonia de deschidere a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Țara noastră a preluat Președinția rotativă pentru șase luni. Acest an va fi cel în care România promovează coeziunea în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Este o onoare și o responsabilitate pentru România, dar și pentru cei care reprezintă țara noastră, indiferent de nivelul de reprezentare.

Țara noastră preia Președinția rotativă în contextul unei agende europene marcate de evoluții politice și dosare cu un impact decisiv asupra viitorului Uniunii Europene. Procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniune, negocierea bugetului UE pentru perioada 2021-2027, alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 vor face ca agenda europeană să fie și mai complexă în timpul acestor șase luni în care România deține Președinția rotativă. În acest context, deținerea Președinției Consiliului UE este o provocare, dar în egală măsură reprezintă și o oportunitate uriașă pentru țara noastră în gestionarea cu imparțialitate și profesionalism a dosarelor, în a deveni mai vizibilă în Europa.

Pe agenda Uniunii Europene sunt peste 200 de dosare active. Concomitent cu marile dosare menționate, țara noastră va gestiona dosare extrem de importante pentru politica externă a Uniunii Europene, precum: întărirea capacității de apărare a Uniunii, extinderea Uniunii în Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic, extinderea parteneriatelor de comerț. Toate dosarele gestionate în timpul Președinției Consiliului Uniunii Europene vor avea un impact asupra vieții cetățenilor europeni, vor contribui la evoluția societății europene, vor defini viitorul Uniunii Europene.

Președinția României la Consiliul UE se desfășoară sub motto-ul „Coeziunea, o valoare comună europeană”. Prioritățile țării noastre în timpul Președinției rotative sunt fundamentate pe imperativul coeziunii:

  • Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate;
  • Europa siguranței;
  • Europa, actor global;
  • Europa valorilor comune.

În perioada ianuarie – iunie 2019, țara noastră va beneficia de vizibilitate maximă la nivel european. Avem oportunitatea de a acționa, de a contribui la luarea deciziilor la nivel european din postura de mediator imparțial pentru o Europă mai unită. Consider ca aceasta este o șansă unică pentru România în anul 2019, pe care noi, toți, avem obligația să o fructificăm. Este datoria noastră, a tuturor românilor, să ne unim forțele, pentru a participa constructiv la un mandat de succes al țării noastre.

Am convingerea că gestionarea cu succes a Președinției Consiliului UE va fi un moment cheie pentru România, care va face ca vocea țării noastre să conteze din ce în ce mai mult în Europa.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Mirela Furtună.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.