Președintele Poloniei declară: 'Bruxelles-ul MINTE'
Președintele Poloniei declară: 'Bruxelles-ul MINTE'
Externe

Președintele Poloniei declară: ‘Bruxelles-ul MINTE’

Președintele Poloniei declară: ‘Bruxelles-ul MINTE’

Președintele Poloniei declară: ‘Bruxelles-ul MINTE’ –  Andrzej Duda, preşedintele polonez, a acuzat oficialii Uniunii Europene că „mint” în privinţa reformelor judiciare în curs în ţara sa. Gestul său vine la câteva ore după declanşarea de către Bruxelles a unei proceduri ce ar putea priva Varşovia de dreptul său de vot în UE.

În cadrul unui interviu la postul privat Polsat, președintele Poloniei a declarat:

„Mulţi reprezentanţi ai instituţiilor europene spun neadevăruri despre Polonia. Ei mint când spun că schimbările din Polonia duc la încălcarea principiilor statului de drept, în timp ce noi întărim regulile democraţiei”

Preşedintele polonez a acordat respectivul interviu la puţin timp după ce a anunţat, în cursul după-amiezii, că a decis să promulge două reforme ce fac obiectul unor divergenţe cu Bruxelles-ul, arată AFP. Divergențele privesc Curtea Supremă și Consiliul Naţional al Magistraturii, garant al independenţei judecătorilor.

Andrzej Duda nu este de accord cu decizia Comisiei Europene de a lansa procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene contra Poloniei, afirmând:

„Este o decizie pur politică. Ea nu are nimic în comun cu un element de fond. (…) Soluţiile pe care le-am adoptat în Polonia nu diferă de ceea ce există în mai multe ţări europene. Dimpotrivă, aş spune că soluţiile noastre sunt mult mai democratice”

Președintele a respins criticile aduse cu privire la reformele în neconformitate cu Constituția în vigoare spunându-I jurnalistei de la Polsat că prima sa motivaţie este de a-şi îndeplini programul electoral şi a răspunde aşteptărilor polonezilor care doresc o reformă radicală a justiţiei.

Comisia Europeană a decis miercuri să lanseze procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene.  Această procedură este declanşată atunci când se constată că un stat membru se află în riscul de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective, acesta fiind și cazul Poloniei.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.