Preşedintele Biró Rozália, întrevedere cu delegația parlamentară a Sudanului
Participarea la PESC/PSAC a președintelui Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților
Ultima Ora Politic

Preşedintele Comisiei pentru politica externă, Biró Rozália, întrevedere cu delegația parlamentară a Sudanului

Miercuri, 20 martie 2019, preşedintele Biró Rozália a avut o întrevedere cu  delegația parlamentară a Sudanului prezentă la cea de-a 37-a sesiune a Adunării Parlamentare Paritare Africa, Caraibe, Pacific – Uniunea Europeană (APP ACP-UE), condusă de domnul dr. Babiker MOHAMED TOM. Acest eveniment inter-regional de o importanță deosebită pentru viitorul relațiilor UE cu blocul ACP a fost organizat la București în dimensiunea parlamentară a Președinției României la Consiliul UE. Din delegația sudaneză prezentă la întrevedere au mai făcut parte: dl Nasamat Ibrahim ELSAYED IBRAHIM, dna Amna AHMED ABDELRAHMAN AHMED, dl Tageldin Osman ALI OSMAN și dra Omama IBRAHIM MOHAMMED EL KHEIR EL SAEED.

Doamna președinte Biró a subliniat importanța fructificării oportunităților prilejuite de deținerea de către România a mandatului rotativ al Președinției Consiliului European, în vederea consolidării dialogului bilateral și multirateral, menționând că întrevederea de astăzi este un astfel de exemplu. A prezentat, pe scurt, dosarele importante aflate pe agenda președinției române, menționând dosarul complicat al migrației cu care se confruntă și Sudanul. În acest context, domnia sa a apreciat rolul important, în vederea stopării fenomenului de migrație ilegală, prin implementarea Inițiativa Rutei de Migrație a UE-Cornul Africii (Procesul de la Khartoum), mecanism de consultare inter-statală pe migrație, din care cele 2 țări fac parte.

De asemenea, a salutat adoptarea Pactului Global pentru Migrație care va ajuta la sporirea cooperării globale în privința migrației.

Doamna președinte a apreciat activitatea E.S. domnul Abdelhafiz ELAWAD SEEDAHMED ALFAKI, ambasadorul Sudanului în România pentru construirea de legături solide de dialog și cooperare bilateral, subliniind necesitatea de identificare a oportunităților de cooperare la nivel parlamentar, prin schimb de vizite la nivelul comisiilor de specialitate ale Parlamentului și a Grupului parlamentar de prietenie România-Sudan, în vederea consolidării dialogului. Totodată, a reliefat importanța mediului de afaceri pentru găsirea oportunităților de investiții în modernizarea și tehnologizarea agriculturii și a industriei pentru susținerea economiei Sudanului,  menționând rolul important pe care îl poate juca cooperarea la nivel local și regional, în acest sens.

A apreciat procentul de 30% al reprezentării femeilor politician în Parlamentul sudanez, aspect care se constituie într-un exemplu pozitiv în promovarea egalității de gen pentru multe alte state.

Domnul Babiker MOHAMED TOM a mulțumit pentru oportunitatea oferită de a se întâlni cu președintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților, menționând că găzduirea evenimentelor care au loc la București, în marja președinției române la Consiliul European este un excelent prilej pentru intensificarea dialogului permanent, la nivel parlamentar bilateral și multilateral, în vederea promovării bunelor practici și de a identifica inițiative și soluții la probleme care ne preocupă pe toți.

Domnul parlamentar sudanez a prezentat, pe scurt, situația economică din Sudan, menționând problemele majore cu care se confruntă cum ar fi: rata mare a șomajului (peste 20%), piața neagră, inflația excesivă,  procedeele tehnologice lipsite de investiții și automatizare, agricultura rudimentară, lipsa electricității, balanța comercială negativă și și-a exprimat îngrijorarea privind fluxul migrator cu care Sudanul se confruntă și datorită faptului că are granițe cu 7 state, menționând că mulți dintre migranți doar tranzitează această țară în drumul lor spre Marea Mediterană. În acest context, a susținut necesitatea soluționării acestui fenomen grav prin acordarea unei mai mari atenții acestei zone, prin investiții financiare solide atât în țările de tranzit pentru dezvoltarea serviciilor sociale, medicale și de educație, dar, mai ales, în țările de origine a acestora pentru a se dezvolta în vederea creării de locuri de muncă și a îmbunătățirii condițiilor de viață.

Cei doi demnitari au exprimat dorința de consolidare a relației bilaterale, la nivel parlamentar și de exploatare a oportunităților de cooperare în vederea diversificării colaborării sectoriale.

De asemenea, au subliniat necesitatea folosirii și exploatării formatelor de cooperare pentru extinderea acesteia la nivelul  relației academice și educaționale, în domeniul turismului și a altor sectoare de activitate unde experiența și expertiza companiilor românești poate avea un rol considerabil.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.