Preşedintele Biró Rozália, întrevedere cu delegația parlamentară a Sudanului
Participarea la PESC/PSAC a președintelui Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților
Ultima Ora Politic

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputatilor, ÎNTÂLNIRE cu președintele Parlamentului Muntenegru

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputatilor, ÎNTÂLNIRE cu președintele Parlamentului Muntenegru

Marți, 11 decembrie 2018,  Biró Rozália-Ibolya, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputatilor, a avut o întâlnire cu Ivan Brajoviċ, președintele Parlamentului Republicii Muntenegru, aflat în vizită oficială în România, la invitația președintelui Camerei Deputaților.

Președintele Biró Rozália a felicitat delegația muntenegreană pentru progresele obținute în procesul de aderare la Uniunea Europeană și a apreciat importanța majoră a colaborării dintre cele două parlamente, gama largă de subiecte și preocupări comune, necesitatea dialogului și a dezvoltării relațiilor dintre cele două legislative, care vor contribui semnificativ la dinamizarea cooperării economice, culturale și educaționale dintre România și Muntenegru.

A fost subliniată necesitatea aprofundării cooperării și coordonării pozițiilor în contextul actualității politice europene, cu atât mai mult cu cât Parteneriatul Estic și extinderea Uniunii în Balcanii de Vest vor constitui priorități ale Președinției Române la Consiliului Uniunii Europene, în 2019. Doamna Biró a afirmat că țara noastră își dorește o Președinție funcțională, eficientă, bazată pe coeziune și pe cetățeanul european, mai ales că în timpul mandatului României Uniunea va avea de gestionat probleme esențiale precum viitorul Europei, migrația, Brexit-ul, cadrul financiar multianual și alegerile pentru Parlamentul European.

O atenție specială a fost acordată cooperării în domeniul egalității de șanse și drepturilor femeilor precum și pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, cele două părți subliniind că în cursul zilei de 10 decembrie România a adoptat o Strategie de Dezvoltare Durabilă iar Muntenegru a deschis Capitolul 27 al negociarilor de aderare la UE, dedicat mediului și schimbărilor climatice.

S-a convenit că este necesară mai multă colaborare bilaterală și regională, că trebuie să dăm un semnal consistent al nevoii de integrare în întreg spațiul european, că avem interese comune iar securitatea regiunii afectează întreaga Europă și că este necesar să oferim țărilor din Balcanii de Vest perspective clare, pași concreți și repere precise, pentru ca entuziasmul lor să nu scadă și pentru ca statele membre ale Uniunii să nu uite că proiectul european se adresează tuturor.

Doamna președinte Biró a invitat o delegație muntenegrană să participe la Conferința Interparlamentară pentru Politica Externă și de Securitate Comună care va avea loc la București, în 7-8 martie 2019, și a adresat invitația Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Republicii Muntenegru de a efectua o vizită oficială în România.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii