Corupția ucide. Zi Decisivă pentru Rovana Plumb. Fostul ministru la judecata europarlamentarilor juriști
Rovana Plumb
Ultima Ora Politic

Presa internațională o face praf pe Rovana Plumb: Este jenant pentru Guvernul român

Principalele agenţii internaţionale de presă şi publicaţii din mai multe ţări au relatat despre situația Rovanei Plumb, candidata României la funcția de comisar european, care primit un vot negativ în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European. „Acțiunea este jenantă pentru (…) Guvernul român, care este angrenat într-o criză politică și deja s-a confruntat cu probleme la Bruxelles și în cazul altor candidați”, scrie Reuters, citat de Hotnews.

Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi, candidații României și Ungariei la funcții de comisar european, au primit joi aviz negativ în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European, ca urmare a unor suspiciuni privind conflict de interese.

Candidații României, Ungariei la Executivul UE, blocați”, titrează agenţia Reuters. „Acțiunea este jenantă pentru premierul ungar Viktor Orban, care l-a propus pe Trocsanyi, și pentru Guvernul român, care este angrenat într-o criză politică și deja s-a confruntat cu probleme la Bruxelles și în cazul altor candidați”, afirmă jurnaliștii de la Reuters.

Cotidianul britanic The Guardian, citat de Mediafax, afirmă că respingerea celor doi candidați, Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi, este o acțiune „fără precedent”, care „sporește presiunile asupra (Ursulei) von der Leyen”, președintele desemnat al Comisiei Europene, ce ar urma să-și înceapă mandatul în 1 noiembrie.

Deși Parlamentul (European) respinge de obicei una sau două persoane pentru o performanță slabă în cadrul audierilor de trei ore, este pentru prima dată când a respins candidați înaintea acestor întâlniri publice. Exercițiul de forță este rezultatul unei reguli din 2016 cu rolul de a înăspri măsurile de verificare a potențialelor conflicte de interese”, explică jurnaliștii britanici.

Despre Rovana Plumb, nominalizată pentru funcția de comisar european pe Transporturi, presa românească a scris că a luat împrumuturi pe care le-a donat apoi partidului aflat la putere, mai scrie The Guardian. Ea a fost respinsă cu 15 la 6 voturi și 2 abțineri. Plumb a spus presei românești că a răspuns la întrebările comisiei „limpede și deschis” și că nu a primit o decizie oficială din partea Parlamentului. Ea a refuzat să comenteze situația pentru The Guardian.

În teorie, ambii candidați ar putea să devină în continuare comisari europeni, dacă reușesc să convingă Parlamentul că în realitate nu există un conflict. Însă suspendarea lor ar putea să motiveze guvernele să propună alți candidați. Orice alt concurent ar avea puțin timp la dispoziție pentru a se pregăti pentru audieri, mai noteză jurnaliștii britanici.

The Washington Post scrie că audierile candidaților propuși pentru funcțiile de comisari europeni sunt programate să înceapă luni, însă rămâne încă neclar dacă cei doi candidați din partea României și a Ungariei vor fi înlocuiți sau vor primi o a doua șansă de a se apăra.Purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch Guillot, a transmis pe Twitter că va „cere clarificări” din partea Comisiei Juri, care se va reîntâlni luni.

Potrivit regulilor, dacă descoperim un conflict de interese, putem informa președintele comisiei despre acesta. Îi vom trimite o scrisoare. Mingea se află în terenul ei”, a declarat la rândul său vicepreședintele Comisiei Juridice, Sergey Lagodinsky.

Este pentru prima dată când candidații comisiilor s-au confruntat cu audieri privind posibile conflicte de interese. Acum rămâne la latitudinea lui von der Leyen să decidă, împreună cu guvernele celor două țări, mai noteză The Washington Post.

Politico, citat de Mediafax, scrie că „Parlamentul European pare să-i fi dat primul test major” președintelui ales al Comisiei Europene, respingând candidații din România și Ungaria, și notează că șefa Executivului UE nu făcut până acum niciun comentariu în legătură decizia Legislativului european.

În cazul în care Comisia JURI stabilește că suspiciunile la adresa celor doi candidați nu pot fi înlăturate, „acest lucru ar pune președintele ales (Ursula von der Leyen, n.red.) într-o poziție delicată față de liderii guvernamentali de la Budapesta și București, care și-au exprimat furia în această privință”, susțin jurnaliștii de la Politico.Publicația Financial Times, citată de Mediafax, consideră că decizia comisiei JURI a Parlamentului European este „jenantă pentru Ursula von der Leyen”.

Postul german Deutsche Welle notează că echipa Ursulei von der Leyen este „în pericol să se destrame”, după ce candidații din România și Ungaria au fost respinși de Parlamentul European.

„Doi noi comisari europeni, respinși din cauza unor probleme legate de finanțe” – EUObserver scrie că Rovana Plumb și Laszlo Troscanyi, candidații pentru posturile de comisari europeni, din partea României și a Ungariei, nu vor ajunge la audierile din Parlamentul European. Comisia JURI a decis, prin vot, că nu există destulă transparență în ceea ce privește situațiile lor financiare. Acum, președinta Ursula von der Leyen va decide dacă va fi nevoie de nominalizarea unor noi candidați, scrie EUObserver.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.