Preotul Iscru de la Tulcea, urmașul lui Dragnea la CJ Teleorman, este verificat de ANI 
Ultima Ora Justiție Politic Social

Preotul Iscru de la Tulcea, consilier al urmașul lui Dragnea la CJ Teleorman, este verificat de ANI 

Preotul Adrian Mădălin Iscru din Tulcea, despre care jurnaliştii de la Recorder.ro au dezvăluit că a obţinut peste o sută de contracte finanţate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) fără licitaţie, este verificat de Agenția Națională de Integritate, care a deschis o anchetă privind averea preotului imediat după publicarea anchetei, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, ANI verifică în ce măsură declarațiile de avere și de interese ale preotului corespund realității. Preotul a primit contractele în timp ce-l consilia personal pe Adrian Ionuţ Gâdea, actual secretar de stat în ministerul Dezvoltării şi ex-preşedinte al CJ Teleorman.

  • Secretarul de stat Adrian Gâdea nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere, fiind plecat într-o delegaţie. L-am întrebat în scris pe secretarul de stat când l-a cunoscut pe cel care urma să-I devină consilier personal, urmând să publicăm răspunsul acestuia imediat ce va fi transmis redacției G4Media.ro

Adrian Mădălin Iscru a fost angajat în funcţia de consilier personal al lui Adrian Gâdea pentru trei luni, din 30 august 2018 până pe 20 noiembrie 2018, fiind unul dintre cei doi consilieri personali ai secretarului de stat.

Declaraţiile de avere şi de interese depuse de fostul consilier Adrian Iscru la preluarea funcţiei şi la plecarea din post sunt identice, chiar dacă au trecut trei luni, timp în care ar fi trebuit să intervină modificări, cel puţin în rubrica de venituri din partea Episcopiei Tulcii.

După publicarea anchetei Recorder.ro, în care s-a arătat că firma Hercinic SRL administrată de preotul Adrian Iscru a câştigat 130 de contracte publice fără licitaţie în valoare de câteva milioane de euro, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a deschis o anchetă privind averea preotului.

Între 2013 şi 2017, Adrian Ionuţ Gâdea a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, funcţie preluată de la Liviu Dragnea, preşedintele PSD, fiind omul de bază al liderului social democrat.

Adrian Gâdea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul Belina, sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu. Procurorii susţin că Gâdea ar fi în perioada iunie 2013 – septembrie 2013, pe când era preşedinte al CJ Teleorman, a promovat un proiect de hotărâre de consiliu județean privind transferul Insulei Belina și Brațului Pavel în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean de la Apele Române.

Dosarul se află în procedura de camera preliminară, faza contestaţiei la Curtea de Apel Bucureşti.

Într-un alt dosar este urmărit penal, după ce în 2014, împreună cu alţi doi funcţionari din CJ Teleorman nu ar fi aplicat correct legea, fapt ce a condus la încheierea a trei contracte de închiriere având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafață totală de 80 ha.

Aceste contracte au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani la prețul de 2.792 lei/lună pe hectar, fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean.

Cu puţin timp înainte de izbucnirea scandalului, preotul consilier Adrian Iscru a ieşit din acţionariatul Hercinic SRL. Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, el a cedat acţiunile către mama sa, Lenuţa Iscru, în vârstă de 64 de ani.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.