Preot căzut păcatul banilor
Preot căzut păcatul banilor
Exclusiv Social Ultima Ora

ȘOC în Biserica Ortodoxă Română. Un preot dator vândut enoriașilor. I-a luat unei bătrâne, 21.000 de lei.În ce patimă a căzut slujitorul altarului. FOTO

Un preot este acuzat de enoriași că ar fi împrumutat bani de la peste 20 de persoane pentru a juca la păcănele, însă a pierdut banii, iar acum nu poate restitui sumele împrumutate.

Un preot din Episcopia Hușilor are mari probleme atât cu enoriașii cât și cu superiorii săi.

Preotul cu pricina este Daniel Pleșu, parohul din Hălărești și Siliștea, comuna Iana.

Preotul Daniel Pleșu se apară și a făcut pentru Vremea Nouă o declarație halucinantă! Acesta a mărturisit că, de fapt, el s-a împrumutat la un cămătar pentru a-și putea cumpăra o casă. Ulterior, ar fi fost presat să înapoieze banii cu dobândă și nu a mai făcut față, motiv pentru care s-a împrumutat de la enoriași pentru a putea plăti sumele pe care i le-ar fi cerut cămătarul. Reprezentanții Episcopiei Hușilor au aflat de controversele din jurul preotului Pleșu și au precizat că vor analiza cazul și vor lua măsuri în consecință.

În comuna Iana, afacerile se fac în sutană. Asta acuză mai mulți oameni care arată cu degetul către slujitorul Domnului din parohia Hălărești și spun că preotul le-ar fi cerut bani împrumut, fără să-i mai restituie vreodată. Și nu vorbim de câteva sute de lei donați pentru biserica, ci de sute de milioane de lei vechi pe care preotul Daniel Pleșu i-ar fi cheltuit pentru treburi mai lumești.

Enoriașii zic că joacă la păcănele, preotul însă se dezice de acest lucru și zice că și-a cumpărat o casă! Cu bani de la un cămătar interlop, care i-a băgat niște dobânzi exagerat de mari! Și atunci s-a gândit că enoriașii, care strâng săracii bani cu țârâita pentru a fi înmormântați creștinește îl pot sprijini să plătească cămătarului dobânzile la împrumut.

Dascălul bisericii este moștenitorul bătrânei de la care preotul a luat 21.700 de lei!

Dascălul Petruș Buliga a stat de vorbă cu reporterul Vremea Nouă și a povestit despre împrumuturile preotului, fiind necăjit că bătrâna a murit în urmă cu câteva zile, cu amărăciune în suflet că nu și-a mai recuperat banii strânși cu atâtea sacrificii. Femeia a fost singură și tot ce a avut i-a lăsat moștenire dascălului Petruș Buliga.

I-a spus acestuia că i-a împrumutat preotului mai demult 24.000 de lei, bani din care i-au fost înapoiați circa 2.300 de lei. Astfel, mai avea de recuperat de la preot 21.700 de lei. Cu câteva zile înainte de a muri, bătrâna i-ar fi cerut banii înapoi, însă, după cum ne-au relatat sătenii, preotul nu i-a dat nimic, deși femeia i-a zis că e pe moarte. Ba mai mult, preotul i-ar fi zis cu cinism: „lasă tanti, că te îngrop eu de banii ăștia”, spun enoriașii cu care bătrâna a vorbit. La scurt timp după această convorbire, bătrâna a și murit. De îngrijirea ei s-a ocupat în ultimul timp familia dascălului Buliga, care de altfel s-a ocupat și de înmormântatea Catrinei Novoholski, de 81 de ani.

„Da, așa este, eu cu familia mea m-am îngrijit de bătrână și ea ne-a făcut acte de moștenire. Bătrâna i-a dat și ea preotului bani cu împrumut, însă el are de la mulți oameni bani luați cu împrumut! Are datorii mari, nu știu o sumă exactă, dar la câți oameni s-au plâns cred că e destul de mare! Sunt peste 20 de oameni care se plâng! Da, este adevărat că are să-i dea bătrânei care a decedat peste 20.000 de lei (21.700 lei mai exact – n.r.). Nu este normal ce face el, că are atâtea datorii la enoriașii din parohie! Are multe, că v-am spus, oamenii se plâng!

Ei ar trebui să facă plângere, să vină către oamenii legii! Este adevărat, preotul are datorii foarte mari, eu nu mint! Am vorbit cu preotul să-mi dea banii până miercuri (astăzi – 19 iulie a.c.- n.r)! Dacă nu ne aduce datoria respectivă a doamnei îngropată de noi și care ne-a lăsat moștenirea, mai vorbim noi. Sunt o persoană care a ajutat bătrâna ce a fost necăjită toată viața, și sunt dator să-i fac pomenirile cum trebuie, cu banii ei!”, a precizat pentru Vremea Nouă, dascălul de la Hălărești și Siliștea, Petruț Buliga.

Preotul a recunoscut împrumuturile, dar spune că are datorii și la un cămătar pentru casă!

Preotul Daniel Pleșu nu s-a arătat prea încântat că i s-a descoperit secretul, că are împrumuturi foarte mari făcute la enoriași și nerestituite!

Preotul a precizat că nici pe departe nu este adevărat că joacă la păcănele! Nu, el are datoriile astea mari la enoriași pentru că și-a cumpărat o casă și a împrumutat suma necesară de la un cămătar. Ne-a precizat că a făcut o greșeală, și-o asumă, va discuta cu enoriașii, își va achita datoria uriașă, dar încă nu știe când! „Nu este chiar așa, cum spune lumea, se exagerează!

Nu i-am spus femeii care a decedat că o să o îngrop eu de banii datorați, nici pomeneală! Și cine v-a spus că trebuie să dau eu mâine (astăzi – n.r.) banii înapoi care-i datorez femeii decedate? Nu-s chiar toate lucrurile adevărate!

Este adevărat că am datorii mari la oameni, dar mi-am cumpărat o casă și m-am încurcat cu un cămătar! Din cauza asta nu am putut să dau oamenilor înapoi banii! Dar ștați liniștiți, că am vorbit cu oamenii și urmează în cel mai scurt timp să îmi vând apartamentul și o să dau bănuții oamenilor înapoi! Despre asta este vorba! Este un subiect care îmi creează mie dificutăți!

Nu știu de unde aveți informațiile. Dar să știți că nu am avut de unde să dau banii înapoi! S-au tot acumulat datoriile și s-a ajuns la niște sume de care nu vreau acum să mă plâng, ci vreau să vă spun realitatea! Au fost niște sume pe care a trebuie să le dau omului acesta, cămătarului, pentru că nu m-am descurcat să-i dau la timp și s-a ajuns la o sumă consistentă și pierdeam apartamentul.

Și atunci a trebuit să mă împrumut, din stânga, din dreapta, ca să-i dau cămătarului dijma. Din cauza asta am ajuns în situația de față. Înțeleg că oamenii de unde am împrumutat bani sunt nemulțumiți, dar am să vorbesc cu ei și am să le spun că le dau banii înapoi.

Recunosc, am făcut o greșeală, într-adevăr, pe care mi-o asum. Faptul că se aude că joc la păcănele nu este real! Este scoasă minciuna de oamenii din sate pentru că nu am fost în stare să le dau bănuții și oamenii au făcut ei tot felul de asocieri și spun așa ceva, dar nu este adevărat! Le-am cerut și lor să-mi aducă dovezi pentru ce au spus!”, a precizat, destul de nervos, preotul Daniel Pleșu, vădit deranjat că enoriașii au început deja să se sature să aștepte returnarea datoriilor uriașe al preotului către ei!

Preotul din Huși cu boala păcănelelor
Preotul din Huși cu boala păcănelelor

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.