Fostul premier, Mihai Tudose, incendiar la adresa lui Carmen Dan. ”Mincinoasă și agresivă”
Politic

Premierul Tudose și declarația privind integrarea Serbiei în UE

Premierul Tudose și declarația privind integrarea Serbiei în UE

Premierul Tudose și declarația privind integrarea Serbiei în UE constituie unul din principalele puncte de interes ale Reuniunii cvadrilaterale România – Bulgaria – Serbia – Grecia. Daniel Florea,trimisul special al AGERPRES, transmite:

Integrarea Serbiei în Uniunea Europeană o fac România, Bulgaria și Grecia prin infrastructură comună, dezvoltare economică și schimburi culturale, aderarea efectivă rămânând doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei țări ale Uniunii Europene să sprijinim cât putem Serbia” a declarat premierul Mihai Tudose.

Prim-ministrul român explică:

Vorbim despre integrarea Serbiei în UE? Aceasta o facem noi, granițele Serbiei cu Uniunea Europeană sunt reprezentate de noi, de Grecia, de Bulgaria, de România.

Integrarea Serbiei se face prin infrastructură comună, prin schimburile culturale, prin studenții sârbi care învață la Timișoara, prin construcția de drumuri, de autostrăzi, infrastructura energetică, infrastructură de IT.

Apoi, aderarea efectivă rămâne doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei țări ale Uniunii Europene prezente aici să sprijinim cât putem Serbia. Și nu neapărat sprijinit e cuvântul, ci de a-i ușura, de a-i facilita, atât pe Președinția bulgară, cât și a României în 2019, tot ceea ce înseamnă ajutor și îndrumare pentru această oficializare a statutului Serbiei față de Uniunea Europeană”

Acesta a adăugat și faptul că toate aceste patru state au probleme, dar nu sunt insurmontabile. El a sugerat ca la viitoarele întâlniri să participe și miniștrii de profil ai celor patru tări (ca de ex. Infrastructură, Energie, Afaceri Externe, sau miniștrii de Interne) deoarece un alt subiect problematic îl reprezintă și migrația.

În acest context, el a anunțat că omologii săi din Grecia, Bulgaria și președintele sârb au acceptat ca următoarea reuniune în format de patru să aibă loc „la începutul lunii martie, la București, (…) urmând ca aceste întâlniri să nu mai devină un fapt extraordinar prin simpla întâlnire, ci să devină extraordinare rezultatele acestor întâlniri”.

Omologii săi au fost: Bulgaria — Boyko Borisov și Grecia — Alexis Tsipras, care sâmbătă, în jurul orei locale 10:00, au fost întâmpinați de președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, la sediul Președinției sârbe.

Prima Reuniune cvadrilaterală România — Bulgaria — Serbia — Grecia a avut loc in Octombrie în Bulgaria, orașul Varna, aceasta fiind cea de-a doua.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.