Premierul Olandei ATENȚIONEAZĂ România. ”Îngrijorări cu privire la statul de drept” 1
Ultima Ora Politic

Premierul Olandei ATENȚIONEAZĂ România. ”Îngrijorări cu privire la statul de drept”

Premierul Olandei ATENȚIONEAZĂ România. ”Îngrijorări cu privire la statul de drept”

Premierul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, a declarat miercuri că Summitul de la Sibiu din 2019 ar putea avea un „caracter transformator”, cu impact asupra următorilor cinci ani ai Uniunii Europene.

„Consider că o serie dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană vor fi, categoric, în discuţie în prima jumătate a anului viitor şi va depinde foarte mult de capacitatea de conducător a României. Vom avea tot felul de lucruri pe care le discutăm, de exemplu, la Salzburg. Vor juca acestea un rol foarte important şi în Preşedinţia României şi, de exemplu, chestiunea acordurilor pe care le putem avea cu Africa, cum gestionăm chestiunea presiunii migraţiei asupra Europei, per total, dar îndeosebi ne-am concentrat pe faptul că în oraşul dumneavoastră natal ne vom reîntâlni pe 9 mai în contextul unei întâlniri neoficiale a Consiliului, care s-ar putea să aibă un caracter transformator această întâlnire, un impact asupra următorilor cinci ani ai UE”, a afirmat premierul Olandei la conferinţa comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a amintit că întâlnirea va avea loc cu câteva săptămâni înaintea alegerilor europene.

„Împreună trebuie să construim agenda pentru următorii cinci ani şi cred că România şi Olanda gândesc foarte asemănător. Trebuie să existe o Uniune Europeană de valori, întemeiată pe o economie puternică şi care, lucrând strâns în colaborare, creează siguranţă într-o lume din ce în ce mai nesigură. Faptul că această întâlnire are loc cu trei săptămâni înaintea alegerilor europene este o ocazie extraordinară pentru a construi pe mai departe această agendă”, a adăugat Rutte.

El şi-a oferit sprijinul pentru ca Preşedinţia română a Consiliului UE să aibă succes.

„Este prima dată când deţineţi această Preşedinţie rotativă, ştiu cum vă pregătiţi pentru acest lucru, ştiu ce ambiţii aveţi din partea acestei calităţi, însă Brexit, migraţie şi următorii cinci ani de agendă europeană reprezintă pentru dumneavoastră, sub conducerea dumneavoastră, domnule preşedinte, prima jumătate a anului viitor, o ocazie extraordinară. Vă asigur de întregul meu sprijin, categoric, în direcţia acestor evenimente. Va avea loc conferinţa în oraşul dumneavoastră, la Sibiu, ceea ce este şi mai frumos”, a spus Rutte.

Oficialul olandez a apreciat că relaţiile bilaterale cu România sunt foarte puternice.

„Lucrăm împreună, colaborăm la nivel european. Avem o relaţie economică foarte puternică. Firmele din România investesc în Olanda şi cele din Olanda investesc în România. Pot astfel crea o creştere şi, printre altele, şi locuri de muncă pentru oamenii care locuiesc în România şi cei care locuiesc în Olanda. Am colaborat amândoi şi în cadrul Consiliului European. Preţuiesc relaţia noastră şi modul în care am colaborat în acest context”, a mai afirmat Rutte.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.