Poliția
Social

Poliția se mobilizează de sărbători.Cați polițisti vor fi pe strada

Aproximativ 8.200 de poliţişti, 5.500 de jandarmi, 4.100 de poliţişti de frontieră şi 5.100 de pompieri vor acţiona zilnic, în perioada 23 – 26 decembrie, pentru asigurarea climatului de ordine publică în contextul minivacanţei prilejuite de Sărbătorile de iarnă, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

O atenţie deosebită va fi acordată prevenirii incidentelor grave de ordine publică, combaterii faptelor antisociale, fluidizării traficului rutier şi a tranzitului prin punctele de trecere a frontierei, precum şi gestionării situaţiilor de urgenţă.

Poliţiştii şi jandarmii vor fi prezenţi mai ales în locurile aglomerate, în târguri, gări, staţiuni turistice, dar şi în zona celor 16.400 de lăcaşe de cult, unde vor fi organizate ceremonii religioase specifice perioadei.

În staţiunile de la munte, aproximativ 300 de jandarmi montani vor fi mobilizaţi zilnic pentru a putea veni în ajutorul turiştilor.

Conform MAI, peste 1.400 de poliţişti rutieri vor acţiona zilnic pentru a-i depista pe şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, dar şi pe cei care circulă cu viteză peste limita legală.

Pentru prevenirea accidentelor grave de circulaţie, în toată ţara se va acţiona cu 335 autospeciale dotate cu aparate radar.

În ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor de urgenţă, în zilele de minivacanţă vor fi la datorie 5.100 de pompieri cu peste 2.900 de autospeciale de intervenţie. În plus, 280 de echipaje SMURD şi 750 de ambulanţe sunt pregătite să acorde asistenţă medicală de urgenţă, zilnic, la nivel naţional.

De la începutul acestei luni, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au efectuat peste 650 de controale inopinate la localuri publice, centre comerciale sau alte obiective cu aflux mare de persoane, pe parcursul cărora au fost constatate şi remediate peste 530 de deficienţe care ar fi putut conduce la producerea unor incendii.

Au fost identificate 131 de obiective economice care nu deţineau autorizaţie de securitate la incendiu, iar în cazul unui obiectiv economic s-a luat decizia opririi funcţionării.

În aceste zile, piloţii Inspectoratului General de Aviaţie vor executa misiuni de interes operativ în sprijinul structurilor MAI şi misiuni aero-medicale. În acest sens, au la dispoziţie 8 elicoptere SMURD în cele 7 puncte de operare aero-medicală din ţară.

Pentru fluidizarea tranzitului prin punctele de trecere a frontierei, încă de la începutul lunii decembrie, personalul planificat la controlul documentelor a fost suplimentat până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct.

În proximitatea punctelor de trecere a graniţei, poliţiştii de frontieră, împreună cu poliţia rutieră, informează conducătorii auto despre posibilităţile de utilizare a punctelor alternative de trecere.

Pentru a putea alege din timp cel mai bun traseu de deplasare, MAI recomandă cetăţenilor să folosească aplicaţia on-line disponibilă pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a graniţei.

„Nivelul traficului în punctele de trecere a graniţei este în creştere. În ultimele şapte zile, peste 1.154.000 de persoane au intrat sau au ieşit din ţară, cu aproape 234.000 mai multe faţă de săptămâna precedentă. Reamintim că la graniţa cu Ungaria, cea mai solicitată în acest sezon, sunt deschise 11 puncte de trecere, în total fiind disponibile 52 de fluxuri pe sensul de intrare în România şi 54 pe sensul de ieşire. Având în vedere că cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac II, recomandăm să fie utilizate şi celelalte puncte de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa de vest, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitării unora dintre puncte”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Pentru prevenirea infracţionalităţii transfrontaliere, Poliţia de Frontieră a întărit dispozitivul de supraveghere a frontierei de stat şi desfăşoară misiuni de patrulare în comun cu echipaje de la Jandarmerie şi Poliţia Română.

„Ţinând cont de faptul că majoritatea românilor vor avea câteva zile libere, ne aşteptăm ca, începând din această după-amiază, traficul rutier, mai ales pe drumurile care converg către staţiunile turistice, să se intensifice. Recomandăm cetăţenilor să se informeze din timp asupra condiţiilor de trafic şi să-şi echipeze corespunzător autovehiculele pentru sezonul rece. Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate şi cu dispozitive antiderapante. În caz de ninsoare puternică şi viscol, atunci când siguranţa participanţilor la trafic este în pericol, se va lua măsura preventivă a închiderii temporare a unor sectoare de drum. Alte recomandări vin de la pompieri care ne sfătuiesc să verificăm cu atenţie mijloacele de încălzire, să nu utilizăm instalaţiile electrice improvizate şi să nu folosim niciodată lumânări aprinse în bradul de Crăciun. De asemenea, evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, iar, dacă vă aflaţi într-o situaţie de pericol, apelaţi numărul unic de urgenţă 112”, a adăugat Monica Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI a mai anunţat că, începând de vineri, în colaborare cu STS şi operatorii de telefonie mobilă, vor începe primele testări ale sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă „RO-ALERT”.

„Practic, în zonele unde se vor realiza aceste verificări, pe terminalele conectate la reţelele operatorilor de telefonie mobilă din România, vor apărea notificări cu mesajul – ‘Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT’. Aceste testări sunt absolut necesare şi apelăm la înţelegerea cetăţenilor pentru eventualul disconfort creat. În caz de urgenţă majoră, sistemul de avertizare a populaţiei ‘RO-ALERT’ va permite informarea rapidă a cetăţenilor din zonele de risc, pentru adoptarea unui comportament adecvat pentru asigurarea autoprotecţiei”, a precizat Monica Dajbog

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.