Bombă în Cazul Caracal. Iubitul adolescentei face dezvăluirea de senzație. Alexandra Trăiește
Alertă. Alexandra Măceșanu trăiește. Declarații de ultim moment
Ultima Ora Justiție Politic Social

Poliția poate da pe TV cazurile de minori dispăruți. Dar nu o face. De ce?

Poliția Română are la dispoziție un instrument pe care abia dacă l-a folosit în ultimii nouă ani, de când acesta există. Îl putea folosi și în cazul dispariției Alexandrei. Dar și a altor cazuri de minori dispăruți în ultimii ani. 

Mai exact, televiziunile sunt obligate prin lege să difuzeze în programele de știri imaginile și datele minorilor dispăruți, la solicitarea inspectoratelor de poliție, scrie paginademedia.ro

Televiziunile sunt obligate prin lege să le dea pe post, când Poliția o cere. Și asta nu de acum, ci de nouă ani!

În urmă cu nouă ani s-a luat această decizie, iar de atunci Poliția s-a folosit foarte puțin de prevedere.

Prevederea este cunoscută bine de televiziuni. Au amintit de ea, în fața CNA, săptămâna trecută, când se discuta Cazul Caracal.

Au povestit reprezentanții televiziunilor că Poliția s-a folosit de acest instrument câteva luni, la început, în urmă cu nouă ani. De atunci, rar spre deloc.

În 2010, la CNA se întâlneau reprezentanți ai televiziunilor, cu oameni de la IGPR – Inspectoratul General al Poliției, ai Ministerului Public, ai Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual și ai Direcţiei pentru Apel Unic de Urgenţă „112”.

Subiectul discuției de acum nouă ani: proiectul european „Sistemul Naţional de Alertă Răpire/Dispariţie Gravă a unui Copil”.

Reprezentanţii posturilor prezenţi la discuţii şi-au luat angajamentul că vor susţine proiectul”, se menționează, oficial, în procesul verbal al ședinței CNA din februarie 2010.

Câteva luni mai târziu, Consiliul Național al Audiovizualului a modificat și legislația pentru a susține proiectul european. A introdus două articole în Codul Audiovizualului:

Art 9. (3) Radiodifuzorii sunt obligaţi să difuzeze la principalul buletin de ştiri din primetime, precum şi la buletinele de ştiri difuzate în următoarele 24 de ore imaginile şi datele minorilor dispăruţi, la solicitarea inspectoratelor de poliţie.

Art 9. (4) În cadrul sistemului naţional de alertă/răpire/dispariţie a minorului, serviciile de radiodifuziune şi televiziune generaliste şi de ştiri sunt obligate să difuzeze, într-un interval de timp de 3 până la 8 ore de la solicitarea autorităţilor în drept şi în condiţiile agreate cu acestea, informaţiile privind minorii răpiţi sau dispăruţi.

Deși există în Codul Audiovizual de ani mulți, este un instrument care stă, însă, nefolosit.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.