MAE a decis. Câte buletine de vot vor pune la dispoziție cetățenilor din diaspora
Ultima oră. Peste 20 000 de români din diaspora s-au înregistrat pentru votul în străinătate
Ultima Ora Europarlamentare 2019 Politic

PNL condamnă organizarea nedemocratică a alegerilor parlamentare în Republica Moldova și Diasporă

”Partidul Național Liberal a monitorizat cu atenție desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare în Republica Moldova precum și scrutinul de ieri, 24 februarie 2019. Cu indignare, am constatat că alegerile parlamentare din Republica Moldova nu au fost libere, corecte și democratice. Obstrucționarea dreptului de vot prin interzicerea cetățenilor moldoveni de a vota în diasporă cu buletinul valabil așa cum s-a întâmplat la scrutinele precedente și apoi împiedicarea depunerii contestațiilor în acest sens reprezintă un abuz de putere din partea Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova.

În același timp, condamn faptul că zeci de mii de persoane din regiunea transnistreană au fost mituite, conform filmărilor ce au ajuns în spațiul public, pentru a veni în mod organizat la secțiile de votare din dreapta Nistrului cu scopul de a vota la alegerile parlamentare în favoarea partidelor pro-ruse și oligarhice. De asemenea, faptul că opoziția nu a avut posibilitatea de a desfășura campanie electorală în Transnistria prin interzicerea accesului liderilor opoziției în acestă regiune reprezintă o încălcare a principiului votului liber exprimat.

Tripleta anti-europeană PD-PSRM-Șor a reușit să obțină o majoritate constituțională prin fraudarea masivă a alegerilor. Într-o competiție complet dezechilibrată, în care alianța Dodon-Plahotniuc-Șor a folosit resurse administrative, mediatice și financiare imense, opoziția anti-oligarhică reprezentată de Blocul ACUM a obținut un rezultat foarte bun, clasându-se pe locul 2. Asta în ciuda miilor de cetățeni aduși cu autobuze la secțiile de votare, a proceselor verbale completate în multe cazuri înainte de numărarea voturilor și închiderea secțiilor, a buletinelor de vot lipsă și a neregulilor de tot felul.

Rezultatul este dezastruos pentru România. Guvernul de la București decontează eșecul total al politicii sale de susținere a regimului Plahotniuc în numele stabilității și împiedicării forțelor pro-ruse să ajungă la putere. Vom avea cel mai probabil un guvern care va oficializa relația dintre PSRM și PDM și care va pune în aplicare federalizarea și transnistrizarea Republicii Moldova. Împreună cu satelitul Șor, există majoritatea care poate face acest scenariu de coșmar realitate. Implicațiile de securitate asupra României și a orientării viitoare a R.Moldova sunt majore. Singurul lucru bun în urma acestor alegeri este că Blocul ACUM se confirmă o opoziție redutabilă, dispusă să lupte în continuare pentru eliberarea statului capturat, în ciuda tuturor barierelor și amenințărilor. România ar fi trebuit să-i susțină! N-a făcut-o și acum culege roadele!” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Matei Adrian Dobrovie.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii