https://newsteam.ro/
Ultima Ora Politic

PNL aplaudă mișcarea lui Iohannis. ”Președintele a arătat calea de urmat”

Respingerea, de către președintele Klaus Iohannis, a remanierii muribundului guvern Dăncilă a reprezentat un gest ferm de asumare a responsabilității față de cetățenii români și a deschis calea rezolvării în Parlament a actualei crize politice. Ieșirea ALDE de la guvernare, din pur calcul de supraviețuire a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu, lasă deschisă calea unei moțiuni de cenzură cu șanse mari în Parlament. Va fi mai apoi atributul Președintelui de a chema partidele la consultări și de a găsi cea mai bună soluție pentru „un guvern de tranziție“.

Suntem în această situație politică deoarece PSD și-a pierdut orice rațiune, în urma conducerii despotice a lui Liviu Dragnea. Un partid responsabil ar fi ales calea ieșirii de la guvernare imediat după dezastrul electoral din 26 mai. După un asemenea eșec răsunător nu mai ai legitimitatea de a pretinde că poți aplica măsuri pentru cetățeni, când aceștia tocmai ți-au dat un vot negativ!

O guvernare care să producă reforma reală a statului român și să repare dezastrul pe care îl lasă în urmă PSD-ALDE are nevoie însă de o majoritate confortabilă în Parlament. Orice formulă guvernamentală de tranziție va trebui instalată cu o foaie clară de parcurs și cu un program de guvernare limitat la administrarea treburilor curente ale statului. Acest executiv va trebui să vegheze la corectitudinea alegerilor din 2019 și 2020, pentru a pregăti, practic, instalarea unui guvern care să aibă legitimitatea alegerilor generale la termen sau, mai greu de crezut, chiar anticipate.

Această criză evidențiază rolul hotărâtor al Președintele Klaus Iohannis, inclusiv în următorul mandat, pentru păstrarea României pe o direcție corectă față de români și față de partenerii noștri strategici. În lipsa lui Klaus Iohannis, România ar fi arătat ca o țară fără busolă, care aluneca spre o pantă autocratică. El a fost garantul integrității statului de drept, un punct de reper al furtunii politice care a început odată cu Ordonanța 13 și până astăzi, la pierderea majorității în Parlament de către actualul guvern.

Iată de ce PNL a fost partidul care a mers alături de Președinte și așa va rămâne, inclusiv după alegerile din noiembrie 2019, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Dumitru Oprea.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.