Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș,promite reabilitarea Cazinoului și falezelor din Constanța și Costinești
Ultima Ora Politic

Peste 200 de hectare de plajă VOR FI SALVATE. Ce proiect anunță Ioan Deneș, Ministrul Apelor și Pădurilor

Peste 200 de hectare de plajă VOR FI SALVATE. Ce proiect anunță Ioan Deneș, Ministrul Apelor și Pădurilor

Derularea proiectului privind stoparea eroziunii costiere prevede extinderea plajelor, iar, la final, suprafaţa totală pe care o recuperăm este de 226,12 hectare, a declarat, vineri, la Palatul Victoria, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, la conferinţa de semnare a proiectului „Reducerea eroziunii costiere Faza a II – a (2014-2020)’, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

„Una dintre măsurile pe care le-am luat chiar în primele zile ale mandatului meu a fost aceea de a reuni, la sediul ministerului, toţi directorii Administraţiilor Bazinale de Apă (ABA) din ţară, pentru a semna caietele de sarcini pentru 13 proiecte finanţate prin POIM, solicitându-le raportări periodice privind derularea proiectelor, şi subliniindu-le, din nou, importanţa îndeplinirii, cu responsabilitate, a tuturor obiectivelor. Proiectul „Reducerea eroziunii costiere Faza a II-a (2014-2020)’ a fost o mare provocare pentru mine şi specialiştii din Ministerul Apelor şi Pădurilor şi din cel al Fondurilor Europene, precum şi pentru Administraţia Naţională ‘Apele Române’ (…) Acest proiect nu ştiu dacă este cel mai mare, dar, cu siguranţă este printre cele mai mari derulate în România pe fonduri europene, aproximativ 710 milioane de euro (fară TVA)”, a spus Deneş.

Ministrul a menţionat că, prin implementarea acestui proiect, suprafaţa de plaje ce va fi recuperată se întinde la peste 226 de hectare.

„Nu am să intru în detalii tehnice (…) vreau să subliniez faptul că acest proiect vizează trei componente, niciuna mai importantă decât cealaltă. În primul rând, prin reconstrucţia stăvilarelor Edighiol şi Periboina se va reduce eroziunea costieră, dar, în acelaşi timp, se va proteja, în acea zonă, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, având în vedere că zona acelor stavilare se află în partea sudică a Rezervaţiei. A doua componentă se referă la faptul că, prin eliminarea eroziunii costiere, se asigură protecţia localităţilor menţionate în proiect, aflate pe litoralul Mării Negre. Ca să vă dau numai un indiciu, o zonă pe care vom acţiona este cea a Cazinoului din Constanţa. A treia componentă, dar nu şi ultima, este cea recreaţională. Derularea proiectului prevede extinderea plajelor care nu au fost realizate în etapa I, acum ajunse la dimensiuni foarte mici în urma eroziunii. La final, suprafaţa totală pe care o recuperăm, adică plaje unde românii se pot relaxa în concedii de odihnă, este de 226,12 hectare de plajă”, a precizat Ioan Deneş.

Premierul Viorica Dăncilă, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi directorul general al Administraţie Naţionale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu, au participat, vineri, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a proiectului „Reducerea eroziunii costiere Faza a II – a (2014-2020)’, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Proiectul a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 667 din 19 septembrie 2016, şi cuprinde două etape. În prima etapă au fost cuprinse în investiţie reabilitarea următoarelor zone: Stăvilare Edighiol şi Periboina, Mamaia, Tomis, Agigea şi Eforie (Centru şi Sud).

Etapa a doua a proiectului are ca scop asigurarea protecţie la eroziune a liniei ţărmului în zonele: Costineşti, Olimp, Jupiter – Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn şi 2 Mai.

Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 710 milioane de euro şi urmează să fie finalizat în termen de cinci ani.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.