PCR a înviat: Șeful Tribunalului Constanța amenință judecătorii din subordine că ”vor răspunde individual”dacă participă la proteste
Ultima Ora Justiție Politic Social

PCR a înviat: Șeful Tribunalului Constanța amenință judecătorii din subordine că ”vor răspunde individual”dacă participă la proteste

O adresă semnată de șeful Tribunalului Constanța a ajuns la Judecătoria Constanța cu mențiunea că mesajul este destinat ”fiecărui judecător, personal și nemijlocit”. Șeful Tribunalului le cere magistraților mai tineri să ia act că suspendarea activității ”încalcă prevederile legale” și că fiecare dintre ei va răspunde pentru modul în care dispune asupra desfășurării ședințelor, scrie info-sud-est.ro

”Președintele Tribunalului Constanța solicită fiecărui judecător al Judecătoriei Constanța, personal și nemijlocit, în exercitarea atribuțiilor de complet de judecată, să ia act că hotărârea de suspendare a activității de judecată dată de adunarea generală a judecătorilor nu are temei în lege și încalcă prevederile legale și regulamentare (…) Fiecare judecător individual este răspunzător pentru modul în care dispune asupra desfășurării ședințelor de judecată”, se arată în adresa semnată de judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, președintele Tribunalului Constanța.

Teodor Viorel Gheorghe a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliștii Info Sud-Est și a transmis prin intermediul purtătorului de cuvânt al Tribunalului Constanța, Lucian Lică, faptul că nu vrea să facă niciun comentariu referitor la adresa trimisă magistraților de la Judecătoria Constanța.

Preşedintele Tribunalului Constanţa, Teodor-Viorel Gheorghe, nu este la primul episod în care intervine în deciziile judecătorilor de la Judecătoria Constanța și le cere acestora să se poziționeze într-un fel sau în altul față de modificarea legilor justiției. G4Media a arătat în noiembrie 2018 cum șeful Tribunalului Constanța a cerut corpului de magistrați de la Judecătorie să nu semneze solicitarea Forumului judecătorilor din România adresată ministrului Justiţiei Tudorel Toader de a abandona procedura de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

Solicitarea preşedintelui Tribunalului Constanţa a fost făcută printr-o adresă similară. Acesta le spunea judecătorilor că trebuie să respecte noile prevederi din legile Justiţiei modificate de PSD-ALDE care obligă magistraţii la rezervă: „<<Omul bun trebuie să se supună legilor rele ca să nu permită omului rău să violeze legile bune>>, spuneau înţelepţii antici. Socrate a preferat să moară decât să încalce acest principiu“, le spunea judecătorul Viorel Gheorghe mai tinerilor lui colegi de la Judecătoria Constanţa.

Noul avertisment al președintelui Tribunalului Constanța vine după ce, săptămâna trecută, conducerea Curții de Apel Constanța s-a dezis de hotărârea Adunării Generale a instanței care a decis să-și suspende activitatea în semn de protest față de Ordonanța 7. Președintele Curții de Apel, Marius-Cristian Epure, a intrat în conflict cu un grup de 28 de judecători care au înaintat către CSM o cerere de apărare a reputației profesionale după ce șeful lor i-a acuzat public că ar fi încălcat legea.

Vineri, 1 martie, a avut loc cel mai mare protest al magistraților din Constanța când, pe treptele Judecătoriei s-au strâns aproximativ 80 de procurori și judecători de la toate instanțele constănțene și de la Parchetele de pe lângă Judecătorie, Tribunal și DNA. Pe de altă parte, luni a fost a șasea zi de protest pentru procurorii constănțeni care își exprimă nemulțumirea față de OUG 7 în fiecare zi începând cu 22 februarie. Totodată, procurorii de pe lângă Parchetul Judecătoriei și al Tribunalului și-au suspendat activitatea zilnic într-un anumit interval orar, la fel și judecătorii de la Judecătoria și Curtea de Apel Constanța.

Citește pe info-sud-est.ro textul integral al documentului trimis de președintele Tribunalului Constanța către Judecătoria Constanța, în 4 martie, cu privire la suspendarea activității în semn de protest față de Ordonanța lui Tudorel Toader.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.