Partidul Republican, măsură așteptată de toți avocații: Proiect legislativ pentru deblocarea instanțelor prin digitalizarea ședințelor de judecată
Partidul Republican, măsură așteptată de toți avocații: Proiect legislativ pentru deblocarea instanțelor prin digitalizarea ședințelor de judecată
Ultima Ora Justiție Politic

Partidul Republican, măsură așteptată de toți avocații: Proiect legislativ pentru deblocarea instanțelor prin digitalizarea ședințelor de judecată

Alex Coita, președinte al Partidului Republican și Marian Cucșa, deputat și secretar general al formațiunii, au anunțat astăzi depunerea unui proiect legislativ așteptat de toți avocații, proiect ce are ca scop deblocarea instanțelor în cauze civile, a căror bună funcționare a fost grav afectată de restricțiile impuse în răspuns la pandemia COVID-19.

Astfel, liderii Partidului Republican propun crearea cadrului legal care să permită audierile prin sistem de videoconferință, eliminându-se astfel obligativitatea prezenței fizice.

„Din consultările pe care Partidul Republican le-a avut în ultima perioadă cu mai mulți avocați din România, a reieșit o problemă majoră pe care marile partide o ignoră cu desăvârșire.

Activitatea instanțelor este îngreunată din cauza situației epidemiologice. Vorbim de procese în civil care nu se pot desfășura prin sistem de videoconferință, cum se întâmplă în cazul proceselor în penal, motiv pentru care accesul la justiție este îngrădit pentru sute de mii de români”, afirmă Alex Coita.

Deputatul Marian Cucșa susține că prevederile acestui proiect legislativ vor trebui să rămână în vigoare și în perioada post-pandemie, deoarece acestea eficientizează profund activitatea instanțelor de judecată.

„Avem un proiect de lege pornit de la inițiativa Asociației Profesionale a Avocaților, un proiect de lege care vizează posibilitatea ca procesele în civil să se desfășoare și prin sistem de videoconferință.

Fiind o măsură care digitalizează și eficientizează activitatea instanțelor, aceasta va rămâne în vigoare și după ce pandemia COVID-19 va fi de domeniul trecutului. Voi depune astăzi în Parlament acest proiect de lege, în sistem de urgență, să se dezbată și să se voteze cât mai repede.

Fac un apel către toți parlamentarii să susțină acest proiect legislativ și, împreună, să deblocăm această situație critică în care se regăsește sistemul de justiție din România,” afirmă deputatul Marian Cucșa.

Anunțul privind depunerea proiectului legislativ a fost făcut în compania avocatului Mădălin Penciu, care amintește situația critică prin care instanțele din România au trecut în perioada stării de urgență, când sute de mii de dosare au rămas blocate. Potrivit acestuia, situația ar fi putut fi evitată, dacă prevederile din proiectul de lege al Partidului Republican ar fi fost deja în vigoare.

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii