Participarea copiilor la deciziile Uniunii Europene, o prioritate a României la președinția Consiliului Uniunii Europene
copii
Ultima Ora Politic

Participarea copiilor la deciziile Uniunii Europene, o prioritate a României la președinția Consiliului Uniunii Europene

România acordă o importanță deosebită viitorului de mâine al țării, în contextul deținerii Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

În acest sens, la București, are loc conferința internațională cu tema „Participarea copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul Uniunii Europene”, la care sunt prezenți sute de copii, experţi în drepturile copilului, înalţi funcţionari europeni şi reprezentanţi ai societăţii civile din toate țările membre.

Evenimentul face parte din agenda oficială a României în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene, scopul acestuia fiind impulsionarea participării copiilor la procesele decizionale care îi privesc în mod direct.

Unul din cinci cetățeni europeni este copil sau tânăr, ceea ce le conferă dreptul de a fi consultați și de a fi activi în strategiile și dezbaterile care le creionează viitorul, în conformitate cu prevederile Convenției Națiunilor Unite privind drepturile copilului. Această inițiativă a fost declarată prioritară pentru Guvernul României pe durata mandatului la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Conferința a adoptat „Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană”, elaborată de un grup de copii români, după un amplu proces de consultare la nivel internațional. Acest document stipulează că adulții au datoria de a respecta dreptul la participare a copiilor și tinerilor, ca unul dintre drepturile lor fundamentale. România definește astfel fundamentul legislativ al unui mecanism complex la nivel european, prin care punctele de vedere ale copiilor sunt incluse oficial în agenda de lucru europeană.

Consider că implicarea copiilor și a tinerilor în strategiile inițiate pentru ei este extrem de importantă, în contextul consultării în ceea ce înseamnă deciziile luate în scopul influențării vieții lor de zi cu zi. Astfel, „Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană” va deveni prefața creării unor structuri formale și a unor mecanisme menite să promoveze drepturile copiilor, în acord cu prevederile Recomandării UE „Investiția în copii”.

Sunt convinsă că dinamizarea nivelului de familiarizare a copiilor și tinerilor cu problematica Uniunii Europene, implicarea activă în demersurile europene şi stimularea creativităţii şi a responsabilizării lor în cadrul proceselor de luare a deciziilor şi de elaborare a politicilor UE, vor face Europa mai puternică și vor uni și mai mult țările membre, având în vedere creativitatea, activismul și implicarea tinerei generații” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Alexandra Presură. 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.