Parlamentul European a izbucnit. Kovesi nu poate fi oprită de Guvernul României 1
Ultima Ora Politic

Parlamentul European a izbucnit. Kovesi nu poate fi oprită de Guvernul României

Campania dusă de guvernul român contra candidatului Parlamentului European la șefia Parchetului European i-a determinat pe popularii europeni să aducă din nou în discuție statul de drept din România, care va deschide ultima sesiune plenară a actualei legislaturi, scrie ziare.com

Din păcate, pe măsură ce săptămânile trec, situația statului de drept din România se înrăutățește. Ultima campanie contra candidatului PE la conducerea Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, este inacceptabilă pentru un stat membru al UE și instituțiile europene nu trebuie să se lase șantajate de autoritățile române, spune PPE, într-un comunicat de presă.

Inge Grable MEP, șefa Comisiei de Control Bugetar (CONT): „Poziția Parlamentului, bazată pe audierile tuturor candidaților pentru funcția de procuror-șef european, este clară: Laura Codruța Kovesi trebuie să ocupe funcția. Este capabilă, competență și independența, atribute perfecte ale cuiva care trebuie să conducă o asemenea structura.

Experiență ei dovedește că e capabilă să lupte împotriva corupției și criminalității. Nu trebuie să lăsăm campania dusă de autoritățile române să împiedice instituțiile europene în a-și alege cel mai bun candidat.”12 state, pe lângă UE, au scris o scrisoare în care denunță modificările aduse la Codul Penal și slăbirea luptei anticorupție, amintește Grupul Popularilor Europeni.

Roberta Metsola, din Comisia LIBE, a sintetizat: „În ultimele luni, PE a cerut autorităților române să respecte valorile europene și statul de drept. PE trebuie să țînă cont de numeroasele cazuri în care statul de drept a fost încălcat în România și să pună presiune pe autoritățile române”.

Astfel, statul de drept din România va fi săptămâna viitoare pe agenda ultimei sesiuni a Parlamentului European de la Strasbourg, care începe luni și se încheie joi.

Decizia a fost luată, joi, la Conferință președinților, la cererea PPE și va presupune o dezbatere, dar nu și o rezoluție.Anunțul a fost făcut inițial de europarlamentarul român Cristian Preda, membru al PPE, pe contul de Facebook, luni dimineață, care spunea că dezbaterea și votul pentru o eventuală rezoluție vor fi în cadrul ultimei sesiuni din actuală legislatura, care va avea loc la Strasbourg între 15 și 18 aprilie.

Cine și cum a adus România aici

Percepția asupra regimului politic de la București s-a degradat constant în ultimele luni, în contextul intențiilor Guvernului PSD/ALDE de a modifică prin ordonanțe Legile Justiției și Codurile Penale, precum și al campaniei de denigrare și lobby, prin care puterea politică a încercat să o împiedice pe Laura Codruța Kovesi să ajungă procuror-șef european.

Atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European au avut poziții publice tranșante, prin care au solicitat direct guvernului condus de Viorica Dancila să înceteze acțiunile contra statului de drept.Răspunsurile autorităților române nu au fost însă satisfăcătoare nici în chestiunea OUG pe Justiție și nici în ceea ce privește atitudinea față de „cazul” Kovesi.

Situația din România l-a determinat pe liderul Grupului Popularilor Europeni, care este și candidatul PPE la președinția Comisiei Europene, să propună un nou mecanism de sancțiune a țărilor care se abat de la normele statului de drept.

Astfel, Manfred Weber a propus un mecanism nou și independent politic – pe care l-a explicat într-un interviu acordat Ziare.com – cu sancțiuni serioase – tăierea fondurilor europene e una dintre ele – atunci când un guvern național îndepărtează țară de la drumul democratic.

La mijlocul lunii noiembrie, Parlamentul European a adoptat, la capătul unui an în care autoritățile de la București au primit mai multe avertismente internaționale să oprească modificările aduse legislației din Justiție, o rezoluție extrem de critică privind respectarea statului de drept în România.Votul a fost covărșitor: 473 de eurodeputați au votat pentru, 151 împotriva și au fost și 40 de abțineri.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.