Percheziții ale polițștilor belgieni și francezi la Parlamentul European
Percheziții ale polițștilor belgieni și francezi la Parlamentul European
Externe Ultima Ora

FOTO. Percheziții ale polițștilor belgieni și francezi la Parlamentul European. Implicațiile Rusiei

Poliţia belgiană şi franceză au efectuat miercuri dimineaţa o serie de descinderi simultane în birouri, la sediul Parlamentului European (PE), la Bruxelles şi Strasbourg, dar şi la locuinţa unui colaborator parlamentar în cartierul Schaerbeek, acuzat de procuratura belgiană faptul că a jucat un rol ”semnificativ” într-o operaţiune rusă de propagandă în legislativul european.

Un fost asistent parlamentar, Guillaume Pradoura, al eurodeputatului german Maximilian Krah, din cadrul Partidului Alternativa pentru Germania (AfD), este ”colaboratorul” vizat în percheziţii, aflate în desfăşurare, la birouri în sediile Parlamentului European (PE) la Bruxelles şi Strasbourg şi la locuinţă în capitala belgiană, în cadrul unei anchete cu privire la un presupus amestec rus şi corupţie.

Guillaume Pradoura
Guillaume Pradoura

Guillaume Pradoura este în prezent asistentul parlamentar al eurodeputatului olandez Marcel de Graaff, membru al Partidului Forumul pentru Democraţie (FvD, eurosceptic, conservator).

”Aceste percheziţii au loc în cadrul unui dosar de amestec, corupţie pasivă şi apartenenţă la o organizţaie criminală şi privesc indicii ale unui amestec rus, potrivit cărora membri ai PE ar fi fost abordaţi şi plătiţi să promoveze propaganda rusă pe «site-ul web de informaţii» Voice of Europe”, anunţă într-un comunicat parchetul belgian, conform afp.com.

Marcel de Graff
Marcel de Graff

”Indicii dovedesc că colaboratorul PE respectiv a jucat un rol important în acest dosar”, adaugă el.

Ancheta a fost lansată de către parchetul federal belgian în aprilie, după identificarea unei reţele de influenţare finanţată de către Moscova.

Cehia a dezvăluit la sfârşitul lui martie descoperirea de către serviciile cehe de informaţii a unei reţele finanţate şi orcehstrate de Moscova, care răspândea propagandă rusă cu privire la Ucraina prin intermediul site-ului Voice of Europe.

Belgia a subliniat apoi că, potrivit serviciilor sale, eurodeputaţi ”au luat bani” în acest cadru pentru a răspândi minciunile Rusiei.

Site-ul Voice of Europe a fost plasat recent pe o listă de sancţiuni a Uniunii Europene (UE) şi i s-a interzis să mai difuzeze.

”În cadrul unui dosar al parchetului federal lansat în aprilie 2024, Poliţia Judiciară Federală din Bruxelles, la ordinul unui judecător de instrucţie olandofon de la Bruxelles, a procedat (miercuri) la 29 mai la percheziţii la domiciliul unui colaborator al Parlamentului European, la Schaerbeek (o comună de la Bruxelles) şi la biroul său la Parlamentul European de la Bruxelles”, precizează parchetul.

”În paralel, în strânsă colaborare cu EUROJUST şi autorităţile judiciare franceze, o percheziţie a avut loc de asemenea, la cererea judecătorului de instrucţie belgian, la biroul colaboratorului la Parlamentul European de la Strasbourg”, se arată în comunicat.

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.