Dăncilă așteaptă candidații la șefia PSD. Ce așteptări are premierul
Viorica Dăncilă, mesaj de Ziua Marinei Române
Ultima Ora Politic

Parlamentarii laudă realizările Vioricăi Dăncilă din spitalele românești

Guvernul și majoritatea parlamentară PSD continuă să adopte măsuri executive și legislative pragmatice în scopul îmbunătățirii condițiilor din sănătate, în așa fel încât și cadrele medicale, și beneficiarii serviciilor medicale, să fie mulțumiți de progresele și investițiile făcute în sistem.

Unul din actele normative extrem de importante din domeniul sănătății votate recent în Parlament este proiectul de lege privind modificarea art.75 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniu sănătății. Actul normativ prevede ca un medic de familie să poată fi titularul unui singur cabinet, precum şi a unui punct secundar de lucru, cel mult două, în altă unitate administrativ-teritorială, situată la mai puţin de 15 kilometri faţă de cabinetul propriu. Aceste puncte de lucru se vor putea deschide în localitățile în care nu funcţionează alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă se asigură un program fracţionat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază. În cazul în care sunt mai multe solicitări, prioritate are medicul cu cel mai mic număr de pacienţi pe listă. Noua lege va rezolva deficitul de personal din domeniul sănătății, mai ales în zona rurală și în așezările greu accesibile, cu populație îmbătrânită și cu posibilități materiale reduse.

În aceeași idee, guvernarea PSD pune în prim plan modernizarea serviciilor medicale, pentru ca românii să beneficieze de cele mai noi tehnologii în domeniu. În prezent, sunt cofinanțate la nivel național aproximativ 120 de proiecte medicale, cu peste 700 milioane Euro. Este vorba de dotări și lucrări de amenajare în unitățile de primiri urgențe sau ambulatorii din majoritatea județelor, reabilitări termice a clădirilor spitalicești, programe naționale de screening, diagnostic și tratament precoce pentru boli precum cancerul de col uterin sau tuberculoza.

De asemenea, Guvernul susține creșterea alocării de fonduri pentru medicii de familie, în prezent fiind negociat un împrumut  de aproximativ 800 milioane de euro pentru plata serviciilor suplimentare efectuate de către medicii de familie către populație și pentru medicina comunitară, în scopul asigurării unui acces mai bun al populației la servicii medicale primare și al eficientizării cheltuielilor din sănătate. Acesta se va adăuga alocării bugetare pentru medicina de familie din acest an, mai mare cu aproximativ 25% față de anul trecut, destinate medicinii de familie. Contractul respectiv vizează și fonduri pentru dotarea cu echipamente a cabinetelor medicale, precum și pentru pregătirea personalului medical din medicina primară.

La nivel județean, doamna ministru al Fondurilor Europene și președinte a PSD Dâmbovița, Rovana Plumb, a participat zilele trecute alături de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Daniel Suciu, la semnarea proiectului pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe și a ambulatoriului din Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte. Proiectul prevede extinderea cu 1.078 mp a Unității de Primiri Urgențe a spitalului, creșterea numărului de paturi de la 11 la 24, extinderea cu 500 mp a ambulatoriului spitalului, precum și dotarea cu aparatură nouă de ultimă generație – defribrilator, ecograf, aparat de radiologie, aparat de ventilație. Valoarea acestui proiect este de 11 milioane lei, iar valoarea totală a proiectelor europene derulate în sănătatea din județul Dâmbovița este de 40 milioane lei. Totodată, actualmente sunt în pregătire alte două proiecte europene în domeniul sănătății în județ, în localitățile Pucioasa și Moreni.

În concluzie, sunt doar câteva exemple concrete a reușitelor PSD în domeniul sănătății, atât la nivel național, cât și în județul Dâmbovița, iar programele și investițiile vor continua în ritm susținut în acest an, pentru ca românii să beneficieze de servicii medicale la un nivel calitativ european, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputat PSD, Georgeta-Carmen HOLBAN

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.