Doliu imens în Biserica Ortodoxă Română și la Palatul Cotroceni
Doliu imens în Biserica Ortodoxă Română și la Palatul Cotroceni
Social Ultima Ora

Doliu imens în Biserica Ortodoxă Română și la Palatul Cotroceni. Duhovnicul a murit la doar 62 de ani

Preotul bisericii Palatului Cotroceni, preotul Irineu Dogaru a murit duminică, la vârsta de 62 de ani.

Părintele Irineu este cel care s-a ocupat de reconstrucția Bisericii Palatului Cotroceni, demolată în timpul regimului comunist după ce a suferit daune structurale la cutremurul din 1977.

Arhimandritul Irineu Dogaru s-a născut în localitatea Mărunței, județul Olt, în data de 15 noiembrie 1961 și a primit la botez numele Ioan.

A absolvit Seminarul Teologic din Craiova și apoi Institutul Teologic de grad Universitar din Bucuresti (1988), după care a urmat cursuri de doctorat la Institutul Catolic din Paris, Universitatea Sorbona.

A urmat, de asemenea cursuri postuniversitare de perfecționare a preoților militari, dar și de management.

A intrat în monahism la Mănăstirea Sinaia în anul 1990. Între anii 1994 – 1997 a lucrat în cadrul Administrației Patriarhale, iar din 1997 până în 2024 a activat ca preot militar în cadrul Serviciului de Protecție și Pază și Eclesiarh al Bisericii „Sfinții Serghie și Vah” de la Palatul Cotroceni.

Eclesiarhul Irineu Dogaru
Eclesiarhul Irineu Dogaru

Pentru activitatea sa, părintele Irineu Dogaru a primit de-a lungul anilor mai multe decorații:

  • Ordinul Național „Pentru Merit” în gradul de Cavaler, 2000;
  • Ordinul „Bărblăție și Credință” în gradul de Comandor, 2006;
  • Ordinul Național „Pentru Merit” în gradul de Ofițer, 2009;
  • Ordinul Național „Pentru Merit” în gradul de Comandor, 2018;
  • Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru XV de ani de activitate și rezultate meritorii în îndeplinirea atribuțiilor și în pregatirea profesională, 2018;
  • Emblema de Onoare a Serviciului de Protecție și Pază, 2019;
  • Ordinul Național „Steaua României” în gradul de Cavaler, 2021;
  • Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru XX de ani de activitate și rezultate meritorii în îndeplinirea atribuțiilor și în pregatirea profesională, 2022.

Mai mulți colegi, colaboratori și ucenici își exprimă regretul la plecarea Arhim. Irineu, după o lungă luptă cu cancerul.

„Părintele Irineu, mentorul meu. 7 ani am avut ocazia să ne fim suport unul altuia, să ne sprijinim și sfătuim reciproc.

Veșnic recunoscător pentru experiența profesională și personală dobândită pe parcursul acestor ani”, a declarat pentru Basilica.ro Doru Coșereanu, cântăreț la Biserica Palatului Cotroceni și apropiat al părintelui Irineu Dogaru.

Slujba de înmormântare a Arhimandritului Irineu Dogaru va avea loc marți la ora 12:00, la Mănăstirea Cernica, anuță basilica.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.