O judecătoare din Arad a alerat 112 pentru că a găsit o bombă
O judecătoare din Arad a alerat 112 pentru că a găsit o bombă
Ultima Ora Politic

OUG privind activitatea de ridesharing, în forma publicată în Monitorul Oficial, conține prevederi neconstituționale

Ordonanța de Urgență prin care se reglementează activitatea de ridesharing  a fost publicată în Monitorul Oficial al Românei, intrând practic în vigoare în 3 zile de la publicare.

În continuare, în acest text se regăsesc prevederi profund neconstituționale, aspecte semnalate inclusiv în punctul de vedere exprimat de Ministerul Justiției în procesul interministerial de avizare.

Cu toate acestea, Guvernul Dăncilă a ignorat aceste observații și nu le-a corectat în forma finală trimisă spre publicare în MOF. Astfel, prin menținerea acestor prevederi, activitatea de ridesharing este limitată în timp, până la dată de 30.09.2022, ceea ce aruncă această activitate într-o zonă de impredictibilitate nepermisă pentru un act normativ de o asemenea importanță.

Reamintesc faptul că această ordonanță a fost adoptată de către Guvern la câteva ore după ce, noi, în Parlament, am adoptat în comisii această lege, corectând aberația limitării aplicabilității legii la 3 ani.

Mai mult, Ministerul Justiției atrage atenția și asupra faptului că în procesul legislativ există două acte normative cu obiect de reglementare similar, ceea ce conduce la o situație de paralelism de reglementare, o dublare a conținutului normativ, ceea ce contravine prevederilor Legii nr 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.

Rolul de legiferare îi aparține forului legislativ și nu Guvernului, care a tergiversat nepermis de mult adoptarea acestui act normativ. Pentru Guvernul Dăncilă, acest act normativ nu a reprezentat o prioritate, sperând până în ultimul moment să nu mai fie nevoiți să o adopte.

Faptul că nu au ținut cont de recomandările Ministerului Justiției demonstrează lipsa de responsabilitate a acestui Guvern care tratează cu superficialitate reglementarea activităților de ridesharing, un sector aflat în plină dezvoltare la noi în țară.

Interesele consumatorilor de servicii de transport alternativ trebuie să primeze în fața intereselor de grup ale celor care vor să pună bețe în roate acestei activități prin strecurarea în actul normativ a unor  prevederi limitative și neconstituționale.

Toate aceste elemente vor fi corectate în Parlament atunci când Proiectul de lege de adoptare al Ordonanței de urgență va ajunge în dezbaterea comisiilor de specialitate și sper ca cei din majoritatea PSD-ALDE să fie consecvenți cu votul dat în ședința comisiilor reunite pe care am avut-o pe această lege, astfel încât să eliminăm toate prevederile neconstituționale”, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Lucian Bode.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.