Orban prezintă obiectivele PNL. ”Ridicarea MCV, aderarea la Schengen”
Se clarifică apele în Guvern. Ludovic Orban a mai câștigat un om
Ultima Ora Politic

Orban prezintă obiectivele PNL. ”Ridicarea MCV, aderarea la Schengen”

Ludovic Orban a declarat că printre obiectivele PNL se numără ridicarea MCV, prin aplicarea recomandărilor din cadrul Mecanismului de Verificare și Cooperare, ale Comisiei de la Veneția în legislația internă, precum și intrarea României în Schengen și aderarea la zona euro.

„În materie de politică externă PNL este susținător al parteneriatului estic și susține integrarea Republicii Moldova în UE. De asemenea, susține parteneriatul strategic. Nu în ultimul rând, ne angajăm să atingem câteva obiective. Primul este încetarea MCV. Sigur că nu așa cum își imaginează alții. Această încetare nu se poate face decât transpunând recomandările din MCV, ale Comisiei de la Veneția și trasnpunerea articolului 2 privind statul de drept din Tratatul UE. Ne angajăm ca în maxim 2 ani România să devină stat membru Schengen. Ne angajăm ca obiectiv fundamental aderarea României la zona euro pentru că asta conferă garanție că va face parte din grupul statelor care constituie un nucleu puternic și va duce la tot felul de avantaje pe care România nu le are azi”, a afirmat Ludovic Orban, luni, la evenimentul de lansare a programului PNL.

Liderul liberal a adăugat că în viitorul exercițiu financiar multianual care va fi mai redus, în contextul Brexit, vor trebuie să fie puse la dispoziție resurse financiare și pentru România egale cu cele ale altor state membre. Acesta a a vorbit despre fondurile pentru cercetare și inovare, în condițiile în care România se clasează pe ultimul loc la nivelul UE, la accesarea acestor fonduri.

„Următorul exercițiu financiar multianual să pună la dispoziția cetățenilor săi resurse financiare cel puțin egale cu cele ale altor state, pentru că va exista o scădere abugetului UE în contextul Brexit. Menținerea fondurilor de coeziune. Cred că trebuie să ne propunem ca PNL să utililzăm toate resursele care există la dispoziția României pentru a susține capitalul românesc, pentru a îi crește competitivitatea, pentru a avea acces la fonduri de inovare care vin din acordul între CE și România precum și accesul fondurilor de cercetare care sunt disponibile la Bruxelles. România azi e pe ultimul loc la accesarea fondurilor de cercetare și inovare. Pentru asta trebuie să învățăm cetățenii români să scrie proiecte”, a completat Orban.

El a mai spus că PNL își propune să încurajeze folosirea tuturor resurselor pe care ni le pune la dispoziție UE, precizând că sunt miliarde de euro care nu intră în România din cauza „incompetenței unor guvernanți”.

„Europa înseamnă civilizație, calitatea vieții. Ne propunem să folosim toate resursele care ne sunt puse la dispoziție, nu cum se întâmplă azi când miliarde de euro sunt ținute la graniță din cauza incompetenței unor guvernanți. Infrastructura aferentă, privitoare la apă, la rețeua de gaz, trebuie să fie la dispoziția fiecărui român. De asemenea, avem bani și trebuie să îi folosim inteligent să creștem calitatea serviciilor medicale, la standarde europene. De asemenea, creșterea calității educației”, a explicat liderul PNL.

El a vorbit și despre sloganul de campanie al PNL „România în primul rând” care a fost criticat de unii pentru că este un slogan naționalist.

„Din start vreau să spun că alegerile pentru PE sunt fundamentale pentru evoluția României. Odată ce România a luat decizia să fie membru al UE, ne-am asumat un destin european, ne-am asumat să respectăm valorile, principiile, regulile care stau la baza UE. Avem șansa de a fructifica la maxim toate avantajele din statutul de membru pe care îl are UE. Sloganul nostru de campanie e România în primul rând. Sigur că unii ai sărit pe noi și au spus că reprezintă un slogan naționalist. Acest slogan reprezintă ca România să fie membru al UE, să fie partener egal la toate deciziile care se iau la nivelul UE, România să fie un stat respectat, care poate influența deciziile la nivel european. Misiunea principală a celor care ne reprezintă la nivelul instituțiilor UE este să aducă beneficii pentru România”, a spus Ludovic Orban.

Orban a completat că „România are o serie de oportunități pe care trebuie să știe să le fructifice. România trebuie să își fixeze ca obiectiv principal dezvoltarea economică, bazată pe fundamente solide. O creșteren economică care să se bazeze pe motoare de creștere solidă, care să fie una sustenabilă pentru cetățenii săi. Pentru noi ca obiectiv este ca într-un timp cât mai scurt veniturile românilor să ajungă la nivelul veniturilor cetățenilor din alte state membre UE. PNL e convins că România poate fi puternică dacă UE e puternică și unită. România trebuie să militeze pentru o integrare cât mai profundă la nivel european. Trebuie să militeze pentru o Europă unită”.

Liberalii lansează, luni la un hotel din Capitală, programul PNL pentru alegerile europarlamentare. Programul vizează domenii precum agricultura, infrastructura, turismul, dar şi mass-media.

Printre obiectivele PNL sunt eliminarea vizei turistice pentru românii care vor să călătorească în SUA sau reabilitarea termică a 500.000 de apartamente din România din bugetul UE 2021-2027.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.