Opoziția, lovitură pentru Florin Iordache. Ajung la Curtea Constituțională
Ultima Ora Politic

Opoziția, lovitură pentru Florin Iordache. Ajung la Curtea Constituțională

Deputații USR și PNL au anunțat, miercuri, că vor ataca la CCR proiectul legislativ inițiat de Florin Iordache pentru modificarea Curții Constituționale care introduce un termen de maxim 15 zile de atacare a hotărârilor Parlamentului, după publicarea acestora în Monitorul Oficial, conform mediafax.ro

„Prin această inițiativă dumneavoastră contribuiți la crearea unui gard în jurul opoziției parlamentare. În fiecare sapatmana lipsiți opoziția și îl lipsiți pe președintele României de atribuții. Vom vota împotrivă acestei prevederi și o vom contesta la CCR”, a anunțat în plenul de miercuri al Camerei Deputaților deputatul PNL Gabriel Andronache.

Și deputatul USR Stelian Ion a anunțat că partidul din care face parte va ataca la CCR proiectul legislativ.„Această propunere legislativă restrânge drastric dreptul de a contesta la ccr a hotărârilor parlamentului, impunând un termen de 15 zile. În prezent hotărârile pot fi atacate oricând. Motivele din expunerea de motive a legii nu au absolut niciun fundament. O vom atacă la CCR. Trebuie să va decideți și dumneavoastră ce vreți să faceți mai departe. Gândiți-va că di 2020 este foarte probabil, chiar cert, că veți intră în opoziție și va veți plânge de legile pe care le veți da acum”, a afirmat Stelian Ion.

Inițiatorul propunerii legislative, Florin Iordache, a afirmat că Opoziția poate ataca proiectul de lege la Curtea Constituțională după ce va fi adoptat și de Senat, în calitate de for decizional.

„Ca să înțelegeți și dumneavoastră cei care îl susțineți pe Klaus Iohannis, eu am instituit prin această prevedere un termen de 15 zile pentru a ataca la CCR. După ce va trece de Senat o puteți ataca la Curte. Modul în care dumneavoastră șicanați prin aceste atacuri la Curte este inadmisibil”, a spus Iordache în plen.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reglementării procedurii de sesizare a Curţii Constituţionale în privinţa actelor Parlamentului, stabilind un termen de sesizare de maximum 15 zile de la publicarea acestora, conform expunerii de motive.

Comisia juridică a întocmit un raport de admitere a inițiativei legislative, venind miercuri cu amendamente ale PSD.

„La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: «Art. 2. – (1) Curtea Constituţională asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, precum şi a ordonanţelor Guvernului»”, prevede modificarea din Comisie.

În legea în vigoare, articolul 2 (1) prevede: „Curtea Constituţională asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului şi a ordonanţelor Guvernului”.

Camera Deputaților este prim for sesizat pentru acest proiect de lege, înregistra în procedură de urgență. Deputații vor vota în plenul de miercuri inițiativa legislativă a lui Florin Iordache de modificare a Legii de funcționare a CCR, decizional pe proiect fiind Senatul.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.