Alina Albu, propusă pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT
Alina Albu, propusă pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT
Justiție Ultima Ora

Omul lui Predoiu la șefia DIICOT, aviz negativ de la CSM. Alina Albu a aprimit doar un 1 vot favorabil. USR cere retragerea acesteia

Alina Albu, propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a primit, joi, aviz negativ din partea membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a doamnei Albu Alina, procuror în cadrul DIICOT – Structura centrală (majoritate: 1 vot da, 5 voturi nu)”, se arată în decizia CSM.

Avizul CSM este unul consultativ.Potrivit art. 148, alin.2 şi 3 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Cătălin Predoiu are trei posibilităţi: organizează un nou interviu cu Alina Albu, pentru a clarifica aspectele reţinute de CSM, merge mai departe înaintând propunerea sa preşedintelui Klaus Iohannis fără a ţine seama de avizul negativ al CSM sau organizează un nou concurs de la zero.

Deputatul USR Mihai Badea solicită ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să retragă propunerea Alinei Albu pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care a obţinut aviz negativ din partea membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, menţionând că ministrul trebuie să reia procedura de numire pentru acest post.

„Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu, nu ignoraţi avizul negativ de la CSM şi reluaţi procedura pentru numirea şefului Antimafie! Alina Albu, propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a primit, joi, aviz negativ din partea membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

În numele transparenţei pe care o clamează public, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, trebuie să ţină cont de acest aviz negativ al CSM şi să-şi retragă propunerea pentru această funcţie”, a afirmat Badea.

Deputatul USR, Mihai Badea cere retragerea Alinei Albu
Deputatul USR, Mihai Badea cere retragerea Alinei Albu

Deputatul USR susţine că avizul este consultativ şi preşedintele României, Klaus Iohannis o poate numi în funcţia de procuror-şef DIICOT pe Alina Albu.

„Aşa s-a întâmplat în 2020, atunci când Predoiu şi Iohannis au ignorat avizele negative ale CSM în cazurile procurorului şef DIICOT, Georgiana Hosu, şi al procurorului general, Gabriela Scutea.

Efectele acestor numiri le resimţim din plin, a scăzut drastic numărul anchetele de crimă organizată şi al marilor dosare de criminalitate economico-financiară, iar parchetele din România au ajuns să funcţioneze în prezent la cote de avarii.

Avem nevoie de procurori competenţi şi bine pregătiţi, care să-şi asume reconstruirea DIICOT-ului, cunoscut drept Parchetul Antimafie. Avizul CSM pentru numirea în aceste funcţii este esenţial, pentru a exclude total implicarea factorului politic în magistratură”, a mai transmis Mihai Badea.

El a menţionat că în 2021 Comisia Europeană a criticat în raportul MCV faptul că Predoiu şi Iohannis au ignorat avizele CSM.

”Klaus Iohannis și Cătălin Predoiu, nu ignorați avizul negativ de la CSM și reluați procedura pentru numirea șefului Antimafie!Alina Albu, propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a primit, joi, aviz negativ din partea membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

În numele transparenței pe care o clamează public, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, trebuie să țină cont de acest aviz negativ al CSM și să-și retragă propunerea pentru această funcție. Chiar dacă este aviz consultativ, președintele României, Klaus Iohannis, o poate numi în funcția de procuror-șef DIICOT pe Alina Albu.

Așa s-a întâmplat în 2020, atunci când Predoiu și Iohannis au ignorat avizele negative ale CSM în cazurile procurorului șef DIICOT, Georgiana Hosu, și al procurorului general, Gabriela Scutea. Efectele acestor numiri le resimțim din plin, a scăzut drastic numărul anchetele de crimă organizată și al marilor dosare de criminalitate economico-financiară, iar parchetele din România au ajuns să funcționeze în prezent la cote de avarii.

Avem nevoie de procurori competenți și bine pregătiți, care să-și asume reconstruirea DIICOT-ului, cunoscut drept Parchetul Antimafie. Avizul CSM pentru numirea în aceste funcții este esențial, pentru a exclude total implicarea factorului politic în magistratură.

Reamintesc că, în 2021, Comisia Europeană a criticat în raportul MCV faptul că Predoiu și Iohannis au ignorat avizele CSM.

„La începutul lui 2020 una dintre primele acțiuni ale ministrului justiției de atunci a fost să organizeze proecedurile de selecție cu o transparență mai ridicată pentru a numi noi conduceri pentru parchete. Cu toate acestea, deși noul procuror-șef al DNA a fost numit în urma unui aviz pozitiv al CSM, procurorul general și procurorul șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au fost numiți în pofida unui aviz negativ de la CSM”, se arăta în raportul MCV.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.