Război în Ucraina. Omul 2 din NATO, Mircea Geoană anunță
Război în Ucraina. Omul 2 din NATO, Mircea Geoană anunță
Externe Ultima Ora

VIDEO. Război în Ucraina. Omul 2 din NATO, Mircea Geoană anunță cea mai importantă întâlnire a Alianței

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană a avut o întâlnire cu secretarul pentru securitate al președintelui SUA, Joe Biden, căruia i-a mulțumit pentru angajamentul său personal puternic față de Alianță și pentru leadershipul extraordinar al președintelui Biden, în aceste momente pline de provocări și tensiuni globale.

Geoană spune că pentru el, summit-ul NATO din iulie va fi încununarea a deja aproape cinci ani de muncă aici, la NATO și vrem să iasă un summit de de foarte mare succes și așa se va și întâmpla.

”Am încheiat în urmă cu câteva minute întâlnirea Consilierilor de Securitate Națională din țările NATO. Jack Sullivan, toți ceilalți reprezentanți ai țărilor noastre au avut o întâlnire foarte, foarte importantă.

De fapt, am început să pregătim Summit-ul NATO de la Washington, din iulie. Pentru mine personal, acest summit va fi încununarea a deja aproape cinci ani de muncă aici, la NATO și vrem să iasă un summit de de foarte mare succes și așa se va și întâmpla.

Discuție cu omul lui Biden
Discuție cu omul lui Biden

Discuție foarte importantă și în climatul de securitate care ne înconjoară. Vom continua să sprijinim Ucraina. Nu este timpul de a deveni pesimiști cu privire la ce se va întâmpla în acest război, care va împlini doi ani peste câteva zile.

Avem resursele, avem voința ca să putem să facem ca Ucraina să izbândească. Este foarte important să rămânem uniți și să continuăm să sprijinim această țară, pentru că lupta lor este și lupta noastră, securitatea lor ne protejează și securitatea noastră.

Știu că și acasă este o conversație destul de amplă cu privire la ceea ce spun liderii noștri militari și ceea ce spunem noi, liderii politici. Haideți să fim extrem de clari: liderii noștri militari sunt plătiți și au jobul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil.

Obligația noastră, a liderilor politici, este să evităm ca aceste scenarii să se întâmple.

 Deci nu vedem un risc la adresa securității României sau a țărilor aliate. Vedem, în schimb, nevoia de a investi mai mult în ceea ce înseamnă robustețe militară, reziliență economică și, în general, o societate capabilă să facă față unor șocuri care nu sunt neaparat militare, ci pot veni din foarte multe alte direcții.

Tot astăzi am vorbit despre lucruri foarte importante, pentru că, așa cum spuneam mai devreme, securitatea nu are exclusiv o dimensiune militară, are și o dimensiune economică.

Am vorbit despre securitatea energetică, foarte importantă și pentru România. Am vorbit despre securitate cibernetică, importantă și pentru noi.

În România și în țările vecine Ucrainei a fost o discuție, care nu s-a terminat încă, cu privire la securitatea alimentară a țărilor noastre. Vorbim, în general, despre o viziune de reziliență economică, inclusiv în ceea ce înseamnă lanțuri de valoare modificate, competiție între marile puteri, tehnologie și, da, ceea ce am discutat astăzi îndelung, și o bază industrială de apărare mult mai robustă în toate țările aliate.

O spun încă o dată, este o invitație și pentru România. M-am văzut și cu reprezentanții Republicii Cehe aici, care au o industrie privată de apărare de prim rang. Cehii cumpără în America companii și se extind acolo și au elemente, evident, foarte interesante și pentru Ucraina și pentru alte zone.

Deci cred că este momentul pentru o renaștere a industriei de apărare, într-o renaștere industrială mai largă, care trebuie să aibă la bază, și în România, tehnologii cu dublă întrebuințare.

Avem foarte mult talent ingineresc, e nevoie doar să-i punem la treabă și să facem din economie o parte integrantă a securității noastre naționale, pentru că securitatea militară și securitatea economică reprezintă un tot unitar.

O întâlnire foarte, foarte importantă. Vom avea miniștrii Apărării săptămâna viitoare. Vom avea de două ori miniștrii de Externe până la summitul de la Washington, dar mă pregătesc, ca unul care a lucrat practic toată viața mea activă la integrarea euroatlantică a României, să avem un summit la Washington de mare, mare succes și mă bucur că voi putea fi, încă o data, martor de prim rang la un astfel de moment al Alianței noastre, care va împlini 75 de ani, de acum în câteva săptămâni.

Mult succes, mai mult optimism și încredere că noi ne facem datoria și țările aliate vor fi și ele, ca întotdeauna, la înălțimea acestui moment foarte.

Se pregătește summit-ul din iulie
Se pregătește summit-ul din iulie

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.