Oligarhul Vlad Plahotniuc făcea contrabandă cu țigări la frontiera cu România, ajutat de servicile secrete  3
Ultima Ora Justiție Politic Social

Oligarhul Vlad Plahotniuc făcea contrabandă cu țigări la frontiera cu România, ajutat de servicile secrete 

După ce oligarhul Vladimir Plahotniuc a pierdut puterea în Republica Moldova, încep să iasă la iveală detalii despre sistemul corupt care a guvernat statul vecin în ultimii ani. Astfel, odată cu dispariția lui Plahotniuc din peisaj, fostul director al companiei de stat MoldAtsa (echivalentul Romatsa în România), Sorin Stati, declara că de contrabanda cu țigări cu România se ocupa personal fostul deputat Constantin Țuțu, un apropiat al oligarhului (AICI).

Oligarhul Vlad Plahotniuc făcea contrabandă cu țigări la frontiera cu România, ajutat de servicile secrete  4

Iată că, treptat, încep să iasă la iveală și informații despre modul în care funcționa rețeaua de contrabandă cu țigări, pe filiera Transnistria – Republica Moldova – România. Într-o notă informativă a mai multor angajați ai Ministerului moldovean de Interne, citată de presa de peste Prut, este devoalat o parte din modul de lucru al rețelei controlate de Țuțu.

Potrivit documentului, țigările ce intră în Republica Moldova provin în principal din Transnistria și sunt produse la una din fabricile companiei Sheriff. Ulterior, aceste țigări sunt trimise din România pe piața Uniunii Europene.

În document se mai arată că întreaga acțiune era cunoscută la nivel de miniștri în fostul Guvern al Republicii Moldova, iar de ea se ocupau oameni numiți special pentru așa ceva, printre care și foști angajați ai serviciilor secrete moldovenești. Mai mult, o atenție deosebită era acordată traficului cu țigări în punctele de trecere a frontierei Giurgiulești și Oancea.

Autoritățile române nu au avut încă nicio reacție pe acest subiect. Documentul integral la care am făcut referire poate fi consultat AICI.

Constantin Țuțu, considerat a fi capul rețelei de contrabandă cu țigări cu România și unul dintre cei mai fideli oameni ai oligarhului Vlad Plahotniuc, a fost fotografiat în timpul crizei politice de acum câteva zile din Republica Moldova la Consulatul României. Nu este clar ce a căutat acesta aici, dar au existat speculații în media de la Chișinău că ar fi putut primi recent cetățenie română.

Oligarhul Vlad Plahotniuc ar fi și el cetățean român, cu numele Vlad Ulinici, și ar deține chiar și proprietăți de lux în București, după cum au documentat jurnaliștii de la Rise.

După pierderea puterii în Republica Moldova, atât Vladimir Plahotniuc, cât și Constantin Țuțu, au fost inculpați în Rusia pentru trafic de droguri, riscând închisoarea pe viață.

Într-un amplu material publicat de B1.ro despre oamenii din România care l-au sprijinit pe Vladimir Plahotniuc se pot vedea legăturile strânse dintre acesta și politicieni de la București sau oameni din serviciile secrete românești AICI.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.