OFICIAL. Ce a discutat Klaus Iohannis cu Președintele Franței, Emmanuel Macron
Ultima Ora Europarlamentare 2019 Politic

OFICIAL. Ce a discutat Klaus Iohannis cu Președintele Franței, Emmanuel Macron

OFICIAL. Ce a discutat Klaus Iohannis cu Președintele Franței, Emmanuel Macron

Convorbirile oficiale ale Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron

Cu prilejul vizitei oficiale efectuate în Republica Franceză, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a purtat marți, 27 noiembrie a.c., convorbiri oficiale cu Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron, la Palatul Élysée.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate aspecte legate de relația bilaterală dintre România și Franța, agenda europeană, în contextul pregătirilor pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către țara noastră, respectiv agenda internațională și de securitate.

La începutul întrevederii, cei doi Președinți au semnat Declarația Politică dintre România și Franța, care aduce la zi Parteneriatul Strategic bilateral și evidențiază dorința de continuare a eforturilor pentru aprofundarea legăturilor deja tradiționale dintre țările noastre și oferirea unui nou impuls colaborării viitoare.

Declarația Politică va fi urmată de o Foaie de Parcurs actualizată a Parteneriatului Strategic, care va pune în practică liniile de acțiune la nivel bilateral, european și internațional agreate în documentul semnat astăzi. Președintele României și Președintele Republicii Franceze au decis impulsionarea eforturilor pentru finalizarea cât mai rapidă a acestei Foi de Parcurs.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat semnificația deosebită a întâlnirii, atât pentru România, cât și pentru relația bilaterală,  2018 fiind anul în care românii sărbătoresc Centenarul Marii Uniri, un moment fondator din istoria națională, celebrat prin organizarea, împreună cu Franța, a Sezonului franco-român, respectiv prin marcarea a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

În acest context, cu referire la lansarea Sezonului bilateral, Președintele României a menționat faptul că acest proiect unic, cu peste 400 de evenimente culturale, arată elocvent faptul că cele două țări sunt parteneri privilegiați, uniți prin legături istorice, culturale și lingvistice puternice, nefiind doar despre trecut, ci orientat mai ales spre viitorul european comun. Din această perspectivă, Summitul pe care Președintele României îl va găzdui anul viitor, la Sibiu, va reprezenta prilejul pentru a proiecta un viitor european mai sigur și mai prosper.

În ceea ce privește relația bilaterală, cei doi Președinți au apreciat cooperarea foarte bună în diverse domenii, inclusiv în cel economic, Președintele Klaus Iohannis apreciind rezultatele înregistrate pe plan comercial, cu schimburi de peste 8 miliarde de Euro anul trecut. În același timp, Preşedintele României a încurajat mai multe investiții franceze în țara noastră și valorificarea mai bună a potențialului de creștere a schimburilor.

Totodată, a fost discutată cooperarea în materie de apărare, industrie, educație și știință, fiind evocat proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) și necesitatea impulsionării sale pe anumite segmente.

De asemenea, a avut loc și un schimb substanțial de opinii  asupra unor dosare europene prioritare, în care a fost reconfirmată convergența pozițiilor, în perspectiva unor momente-cheie la nivel european: Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene, alegerile europarlamentare și Summitul informal de la Sibiu privind viitorul UE.

În acest cadru, Președintele Klaus Iohannis a subliniat rolul pe care îl poate juca intensificarea interacțiunilor în format trilateral România – Franța –  Germania cu privire la abordarea temelor europene prioritare, reiterând dorința României de racordare la nucleul dur al Uniunii.

Președintele României și Președintele Republicii Franceze au abordat și teme precum dezvoltarea dimensiunii apărării la nivelul Uniunii Europene, căreia ambele state îi acordă o importanță deosebită, precum și dosarul migrației, cu mize foarte mari la nivel european, Președintele Klaus Iohannis arătând că, pe perioada Președinției Consiliului UE, România se va implica cu deschidere pentru a stimula găsirea unor soluții acceptabile pentru statele membre. Au fost, de asemenea, discutate aspecte care țin de consolidarea pieței unice europene în contextul internațional actual, precum și despre aderarea României la spațiul Schengen, care rămâne prioritară pentru țara noastră.

În conexiune cu climatul politic european care premerge alegerilor pentru Parlamentul European, cei doi Președinți au pledat ferm împotriva populismului și oportunismului politic, care constituie în prezent provocări importante la adresa viitorului Europei.

În ceea ce privește agenda regională, Președintele României a reliefat importanța pe care țara noastră o acordă vecinătății estice și parcursului european al Republicii Moldova. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea menținerii angajamentului Uniunii și al statelor membre în continuarea stimulării procesului de reformă în spirit european.

Președintele României a subliniat, totodată, atașamentul pe care țara noastră îl are față de politica de extindere și față de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, în contextul Președinției Consiliului UE exercitate de către România.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a abordat procesul de aderare a țării noastre la OCDE, fiind reiterat sprijinul Franței în acest scop.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.