O nouă propunere legislativă. ”Trebuie să combatem cu toată forța violența domestică” 1
Ultima Ora Politic

O nouă propunere legislativă. ”Trebuie să combatem cu toată forța violența domestică”

Deputatul social-democrat Alexandru Rotaru a anunțat, prin intermediul unei declarații politice susținute miercuri, 20 martie, inițierea unei propuneri legislative privind prevenirea și combaterea violenței domestice.

“În data de 8 martie cu toții am sărbătorit Ziua Femeii. Însă, în fiecare an, mai mult de 15.000 de femei, victime ale violenței domestice, probabil că nu sărbătoresc nimic. Cazurile de violenţă domestică înregistrează o creştere îngrijorătoare, potrivit ultimelor statistici, iar datoria noastră este să îmbunătățim legislația pentru a ajuta cât mai bine victimele. Recent, am depus împreună cu deputații PSD, Petre-Florin Manole și Andrei Pop, o propunere legislativă de modificare a Legii privind prevenirea și combaterea violenței domestice. Inițiativa vine în sprijinul victimelor și îmbunătățește legislația în vigoare, care, din păcate, astăzi, limitează dreptul victimei de a ataca cu APEL refuzul unui judecător de a emite ordinul de protecție.

De exemplu, între 2012 și 2016, la instanțele de judecată au fost depuse 15.313 cereri de emitere  a unor ordine de protecție și doar 6.538 de cereri au fost admise. Asta înseamnă că 8.775 de femei nu au putut ataca cu apel decizia unui judecător. În județul Neamț au fost emise 451 ordine de protecție, și doar 205 cereri au fost admise sau admise parțial.  Acest lucru înseamnă că 246 de femei n-au putut ataca cu apel. Iată de ce este extrem de important să îmbunătățim legislația.

În final, vreau să felicit și Guvernul care, în data de 4 martie, a dat undă verde programului național ”Împreună pentru o viață în siguranță”, finanțat cu bani europeni, prin intermediul căruia aproape 7.000 de victime ale violenței în familie vor putea beneficia de cazare în locuințe sociale și de consiliere psihologică”, a arătat deputatul Alexandru Rotaru într-un comunicat remis newsteam.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.