O investiție mamut a companiei Volkswagen ar putea fi realizată în România, după ce Turcia a început atacul asupra kurzilor 1
Ultima Ora Economic

O investiție mamut a companiei Volkswagen ar putea fi realizată în România, după ce Turcia a început atacul asupra kurzilor

Volkswagern a renunțat să mai anunțe decizia legată de investiția de 1,4 miliarde de euro pe care o planificase pnetru Turcia, după ce această țară a declanșat o ofensivă foarte criticată în nordul Siriei, împotriva kurzilor, scrie ziarul handelsblatt.com. În aceste condiții, fabrica ar putea fi construită în estul Europei, respectiv în România, unde de altfel era o altă variantă luată în calcul de companie.

Jurnaliștii de la G4Media îl citează pe fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă în prezent, europarlamentar. Falcă spune că a participat la negocierile cu concernul german, pentru ca fabrica să fie construită la Arad.

Constructorul german a avut inițial patru posibile destinații: România, Serbia, Bulgaria și Turcia. În această unitate urmează să se producă modelele noi de Skoda și Seat, iar capacitate de producție anuală va fi de 350.000 de unități. Noua fabrică Volkswagen urma să se deschidă în 2022 sau 2023.

„Monitorizăm cu atenție situația și urmărim cu îngrijorare desfășurarea lucrurilor”, a anunțat un purtător de cuvânt al constructorului german.

La începutul lunii, Volkswagen a deschis o subsidiară în provincia turcă Manisa, deși compania anunțase că încă era în ultimul stadiu de negocieri cu autoritățile din Turcia și nu se luase o decizie finală.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminică că i-a transmis președintelui turc Recep Tayyip Erdogan că ofensiva din Siria trebuie oprită pentru că riscă să declanșeze o criză umanitară.

Unde ar putea fi construită noua fabrică. Gheorghe Falcă, actual europarlamentar PNL, a declarat pentru G4Media.ro că la începutul anului a participat în în calitate de primar al Aradului la negocierile oficiale cu compania de consultanță a Volkswagen care a evaluat ofertele din mai multe țări pentru construirea unei fabrici Skoda.

Falcă spune pentru G4Media.ro că reprezentanții Volkswagen au ales Arad ca posibilă destinație pentru fabrică, terenul pus la dispoziție de primărie fiind de 1.100 de hectare.

”Am condus negocierile de etapa nivelului meu, am avut asistență guvernamentală, iar locația Arad după a fost acceptată după aceasta negociere. Apoi, guvernul României a înaintat oferta integrală care conține răspunsuri la patru probleme importante ridicate de companie. Primăria a pus la dispoziție o suprafață de 1.100 de hectare, din care 400 de hectare pentru uzina Volkswagen, iar restul – pentru companiile de componente”, a declarat Falcă pentru G4Media.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.