VIDEO. Dăncilă Umilită chiar la Congresul în care va fi desemnată dușmanul lui Iohannis. Șefa PSD nu se aștepta la asta
Ultima Ora Politic

Nucleară! Adina Florea intră în șomaj. GRECO o obligă pe Dăncilă să o dea afară

GRECO o avertizează pe Viorica Dăncilă. Se pare că premierul nu este de acord cu recomandările acesteia, deși sunt obligatorii. Una dintre recomandări vorbește despre desființarea Secției Speciale, care este considerată o „anomalie juridică”.

„Recomandările GRECO nu sunt opționale. Atunci când o țară se alătură GRECO, își exprimă acordul să se supună activității sale de monitorizare și să pună în aplicare recomandările sale. Prin urmare, țările membre ale GRECO au obligația legală de a pune în aplicare recomandările acesteia.

Regulamentul de procedura al GRECO art. 30 alineatul (1) este foarte clar atunci când prevede că ‘membrii GRECO trebuie să se conformeze recomandărilor conținute în raportul de evaluare și să le pună în aplicare în totalitate, în termenul stabilit de GRECO’.

Acest lucru se realizează prin intermediul presiunilor din partea celorlalți membri și prin evaluări reciproce, care în final conduc la o procedura de conformitate sau, în cazul țărilor care nu fac suficient pentru a pune în aplicare recomandările, o procedura de neconformitate”, arată GRECO într-un răspuns pentru Ziare.com.

Guvernul a avizat, miercuri, publicarea raportului GRECO, pentru a arată că „chiar este transparent în ceea ce privește relația cu partenerii europeni”.

Prim-ministrul Viorica Dancila a lăsat însă să se înțeleagă că recomandările GRECO nu sunt obligatorii și, în orice caz, Secția Specială rămâne în picioare.

„Vedem ce puncte putem îndeplini din raportul GRECO, vedem ce nu putem îndeplini. Și Franța are 11 puncte din raportul GRECO pe care nu le-a îndeplinit”, a declarat Dancila.

GRECO critică în termeni duri înființarea Secției Speciale, catalogată drept o „anomalie”, care afectează independența Justiției și care trebuie desființată.

Deși desființarea secției Adinei Florea nu este explicit numită în recomandări, termenul folosit în raportul GRECO privind Secția Specială este „to abolish”, potrivit unor surse europene.

GRECO își exprimă astfel îngrijorarea față de atitudinea autorităților române care, în loc să renunțe la SIIJ, au ales mai degrabă să ignore recomandările anterioare și să întărească secția, inclusiv prin detașarea polițiștilor în cadrul ei.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.