Administrația Prezidențială găzduiește Conferința internațională „Întărirea Flancului Estic al NATO”
Ultima Ora Politic

Negociatorul-șef al UE ÎNTREVEDERE cu Klaus Iohannis la Cotroceni

Negociatorul-șef al UE ÎNTREVEDERE cu Klaus Iohannis la Cotroceni

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a negociatorului șef al Uniunii Europene pentru Brexit, domnul Michel Barnier

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit marți, 2 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe negociatorul-șef al Uniunii Europene (UE) pentru Brexit, domnul Michel Barnier.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate stadiul actual al negocierilor și pașii următori în procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

Președintele României a arătat aprecierea față de activitatea negociatorului-șef pentru Brexit, precum și a echipei sale în acest proces. Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că eforturile depuse de reprezentanții instituțiilor europene și ai statelor membre se vor concretiza prin agrearea unui Acord de Retragere și a unei Declarații Politice privind cadrul relațiilor viitoare dintre UE și Marea Britanie.

Președintele României a subliniat importanța deosebită a menținerii unității celor 27 de state membre ale Uniunii în cadrul negocierilor privind Brexit, arătând că această abordare reprezintă o premisă esențială în gestionarea eficientă a acestui proces.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru un proces ordonat și previzibil al retragerii Marii Britanii, pentru a pune bazele unei relații viitoare cât mai apropiate între UE și Regatul Unit.

De asemenea, Președintele României a evidențiat că principala prioritate în acest stadiu al negocierilor este finalizarea textului Acordului de Retragere cât mai curând posibil prin identificarea unor soluții privind problemele încă divergente, în special în ceea ce privește granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

Cu privire la modelul de cooperare economică în contextul relațiilor viitoare, Președintele României a subliniat că integritatea Pieței Unice a UE și indivizibilitatea celor patru libertăți reprezintă piloni de bază ai proiectului european și nu sunt negociabili.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că România susține continuarea unei cooperării strânse a UE cu Marea Britanie în domeniile de interes comun și după retragerea acesteia din Uniune și a arătat că, pentru țara noastră, un acord în domeniul securității externe cu Marea Britanie prezintă un interes deosebit.

Președintele României a menționat că, în cadrul discuțiilor privind relațiile viitoare, țara noastră va pune în centrul obiectivelor sale cetățeanul și, de aceea, susține cu fermitate importanța negocierii unui cadru de reglementare ambițios în domeniul mobilității cetățenilor, cu respectarea principiilor reciprocității și nediscriminării.

La rândul său, negociatorul-șef al Uniunii pentru Brexit a făcut o prezentare a evoluției negocierilor cu Marea Britanie și a etapelor următoare în cadrul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniune.

Michel Barnier a evidențiat eforturile pe care echipa sa le depune în mod constant pentru ajungerea la un acord cu partea britanică și a exprimat speranța privind obținerea unor evoluții substanțiale în cadrul negocierilor care să permită finalizarea Acordului de retragere a Marii Britanii din UE.

Totodată, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit a subliniat faptul că România, în calitate de stat care va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019, va avea un rol important în asigurarea cadrului instituțional necesar care să permită retragerea ordonată a Marii Britanii din UE și în derularea negocierilor privind viitoarele relații dintre Uniune și Regatul Unit.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.