i
Ultima Ora Justiție Politic Social

Nedreptatea sărăciei: 40% dintre români ar sta mai comod la puşcărie decât acasă

Argumentele prezentate până acum în favoarea graţierii sunt eronate, consideră Sindicatului Omnia din Administraţia Penitenciarelor. Deținuții nu o duc nici pe departe așa de rău în închisoare, dacă ne raportăm la condițiile de trai din ”libertatea”. Printre contraargumentele prezentate se află şi unul care ţine de condiţiile din puşcării: sunt atât de bune, încât ar fi păcat să îi scoţi pe condamnaţi de acolo! În fapt, poporul român este prizonierul sărăciei, ca atare, nu se poate spune că este liber.

”40,7% dintre români au WC-ul în curte. 100% dintre deţinuţi au acces permanent la grupuri sanitare şi apă curentă, chiar dacă 19 din cele 44 de penitenciare româneşti sunt supraaglomerate. Lista comparaţiilor ar putea continua, dar ar fi nedrept pentru cei care plătesc sejurul în penitenciar al infractorilor. Deţinutul Adamescu, bolnav încă dinainte de a fi încarcerat, se afla din septembrie 2016 într-o clinică privată, a fost operat la genunchi de către medicul pe care şi l-a ales, şi a decedat într-o clinică privată. Românii liberi şi plătitori de impozite n-au această şansă”, spun sindicaliștii de la Omnia. Este vorba despre omul de afaceri Dan Adamescu, care a decedat în timp ce îşi ispăşea pedeapsa pentru corupţie.

Rata mortalității este de trei ori mai mare în ”civilie”, față de penitenciar

Un alt aspect:  rata mortalităţii în penitenciare este de 3,5 la mia de detinuţi, în timp ce rata mortalităţii în România, adică în ”civilie”,  este de 11 la mia de locuitori.

Mai departe, sindicatul dă date statistice despre aglomeraţia din penitenciare.  Supraaglomerarea, ca fenomen este în scadere, spune comunicatul. În ultimii 10 ani numărul deţinutilor a scăzut, de la aproximativ 48.000 de deţinut la 27.000.

Reversul medaliei: condamnata la 4 ani de pușcărie pentru o găină, cu toate că are 72 de ani!

O bătrână de 72 de ani din Focșani a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, pentru că ar fi dat mită o găină și suma de 1.000 de lei unei persoane pentru a-i angaja o rudă în spital.

Inculpată pentru trafic de influență, femeia este ținută în tribunale de 17 ani. Până acum, bolile au fost cele care au ținut-o pe femeie departe de închisoare: hepatita dar și cancerul au fost afecțiunile care i-au înduplecat pe procurori să amâne executarea pedepsei.

Femeia a cerut clemență inclusiv președintelui țării, dar nu a primit-o. În dosarul Microsoft, procurorii au afirmat că statul a fost prejudiciat cu aproape 27 de milioane de euro, mita fiind de 60 de milioane de euro.

Cea mai mare pedeapsă din dosarul Microsoft a primit-o fostul primar al Municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan. Acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, deoarece nu și-a recunoscut fapta. Ceilalți inculpați au primit câte doi ani de închisoare.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.