NE-AU MINȚIT! Au scumpit electricitatea de 4,3 ori, dar sistemul energetic este în colaps 1
Ultima Ora Economic Politic Social

NE-AU MINȚIT! Au scumpit electricitatea de 4,3 ori, dar sistemul energetic este în colaps

Factura pe electricitate arată clar că românul duce greul energetic al țării. Practic, orice investiție în sistem este plătită de consumator. Cu toate acestea, acest sistemul este franjuri, adică, în acest moment este la un pas de colaps. De ce?

Gabriel Dumitrașcu, fost şef al Privatizării şi artizan al listării Electrica şi Romgaz, a postat pe pagina sa de Facebook un text critic la Adresa Ministerului Energiei.

NE-AU MINȚIT! Au scumpit electricitatea de 4,3 ori, dar sistemul energetic este în colaps

”S-au împlinit 4 ani de când mi-am dat demisia din Ministerul Energiei, scârbit de incompetența și practicile politicianiste ale noii conduceri ministeriale.

Cu patru ani în urmă, prețul energiei electrice pentru ziua următoare era de 140 lei/MWh.
Acum, prețul energiei electrice pentru ziua următoare este de 600 lei/MWh.

Atunci nu se punea problema insuficienței stocurilor de combustibili pentru iarnă și nici nu erau grupuri energetice indisponibilizate accidental sau intrate în revizii în plină iarnă.
Azi, mai sunt stocuri de cărbune pentru o săptămână.
Lista grupurilor energetice oprite de la începutul anului e mai lunga ca un acatist:
3 grupuri Turceni-CE Oltenia
2 grupuri Rovinari-CE Oltenia
1 grup Ișalnița-CE Oltenia
1 grup Porțile de Fier-Hidroelectrica
1 grup Iernut-Romgaz
1 grup Paroșeni-CE Hunedoara
1 grup Mintia-CE Hunedoara
1 grup București Vest-ELCEN. Opririle neprogramate, avariile, incidentele sunt rezultatul lipsei de investiții din ultimii ani în sectorul energetic, dar mai ales al lipsei de viziune, profesionalism, înțelegere și soluții din partea celor ce au alterat politic profesionalismul din Ministerului Energiei.

Sistemul electro-energetic național merge mai departe cu centrale vechi și uzate.
Când plătiți facturile la energie, faceți și o primă cruce mare și rugați-vă pentru sănătatea celor ce trudesc să mențină în funcțiune instalațiile învechite și o a doua cruce mare, să scăpăm cât mai repede de molima guvernării PSD-ALDE”, spune Gabriel Dumitrașcu.

Doar 40% din factură este electricitate, restul sunt taxe

Aici ar mai trebui menționat că pe factura de energie, doar 40% este electricitate, restul sunt taxe. Astfel, plătim o taxă de cogenerare. Această  taxă, care adună 3 milioane de euro pe lună de la toți consumatorii din țară, are drept destinație întreținerea termocentralelor și a rețelelor de termoficare care pleacă de la acestea. Despre starea termocenrtalelor, am văzut mai sus…

De asmenea plătim taxa pe certificate verzi. Adică, tot ce s-a cosntruit după 1990 pe acest segment, eoliene, fotovoltaice și microhidrocenrtale, a fost plătit din banii consumatorilor.

Mai plătim o taxă de distribuție. Distribuția este trasportatorul territorial, care scoate toate cheltuielile de retehnologizare tot din buzunarele consumatorilor.

Urmează taxa radio, tax ape valoare adăugată etc.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.