Numărul doi al NATO, Mircea Geoană: „Amenințarea nucleară a lui Putin
Numărul doi al NATO, Mircea Geoană: „Amenințarea nucleară a lui Putin
Externe Ultima Ora

Omul doi de la NATO, Mircea Geoană, dă asigurări Republicii Moldova în cazul unui atac al Rusiei

Republica Moldova nu va fi lăsată singură, în cazul în care ar fi atacată de Federaţia Rusă, a asigurat, luni seara, adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană.

Geoană a explicat că, în cazul Republicii Moldova nu se poate activa celebrul articol 5 al Tratatului NATO, care spune că un atac asupra unui membru presupune o reacţie colectivă din partea celorlalţi membri.

Însă că există şi alte mijloace de a ajuta Moldova, în special ajutor pe cale bilaterală din partea aliaţilor, la fel ca în cazul Ucrainei.

„Putem ajuta şi noi, şi UE, şi în plan bilateral, aliaţi şi parteneri, să ajutăm Republica Moldova să fie mult mai robustă şi să aibă capacitatea să se protejeze”, a afirmat Secretarul General Adunct al Alianței Nord Atlantice, ProTv Chișinău.

El a subliniat că în acest sens este importantă inclusiv aderarea la UE, pentru că şi Uniunea Europeană are o componentă de securitate în cadrul tratatelor care o definesc.

Totuşi, înaltul oficial NATO a ţinut să precizeze că cel puţin deocamdată nu există astfel de ameninţări din partea Federaţiei Ruse la adresa Moldovei.

El spune că, într-adevăr, a existat un plan al ruşilor să ajungă şi să facă joncţiunea cu Transnistria, ca să ia ca într-o menghină Ucraina, venind către Odesa în sud, prin Tiraspol, şi din Belarus în nord, ca să închidă menghina.

„Vreau să dau un semnal de linişte şi de calm aici, în Republica Moldova. Azi, nu vedem resurse militare capabile din partea Federaţiei Ruse să facă acest lucru şi pentru că Ucraina îşi face treaba foarte, foarte bine, şi cu sprijinul nostru”, a punctat Mircea Geoană, în cadrul vizitei sale la Chișinău.

Discuții cu Maia Sandu
Discuții cu Maia Sandu

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.