Mesajul de Crăciun al premierului Viorica Dăncilă
Ultima Ora Politic

Mutare de Ultimă Oră a Vioricăi Dăncilă. Vrea să mute amabasada la Ierusalim

Mutare de Ultimă Oră a Vioricăi Dăncilă. Vrea să mute amabasada la Ierusalim

Guvernul Dăncilă vrea să mute Ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. În acest sens, Guvernul vrea să adopte o Hotărâre de Guvern sau să pregătească decizia printr-un Memorandum. E posibil ca actul să fie adoptat chiar în şedinţa de Guvern de azi, dar e posibilă şi amânarea deciziei până la întoarcerea în ţară a ministrului de Externe, aflat acum în vizită în Libia, au mai declarat sursele citate pentru G4Media.ro.

Informaţia privind posibila mutare a ambasadei la Ierusalim vine pe fondul apropiatei vizite oficiale pe care premierul Dăncilă o va face în Israel, în luna mai, au mai declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu nu a semnat acest act.

Mutarea ambasadei este o decizie de politică externă cu implicaţii semnificative asupra statutului internaţional al României. Discuţia a fost deschisă pe plan extern de preşedintele SUA, Donald Trump, care a anunţat o viitoare mutare a ambasadei americane la Ierusalim.

În România, poziţia preşedintelui Iohannis a fost extrem de precaută. Liviu Dragnea a declarat însă în mai multe rânduri că e de acord cu această mutare. Ultima oară când s-a referit la acest lucru a fost în urmă cu o săptămână, când s-a întâlnit cu Tzipi Hotovely, ministru adjunct al Afacerilor Externe al Statului Israel. “Întrevederea a constituit un excelent prilej pentru a reitera susținerea stabilirii Ambasadei României din Israel în orașul Ierusalim”, se arată într-un comunicat al Camerei Deputaţilor.

De remarcat că şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului şi partenerul de coaliţie al lui Liviu Dragnea, a fost rezervat faţă de mutarea Ambasadei, spre deosebire de liderul PSD. “Președintele Senatului a subliniat că România împărtășește, în coordonare cu statele membre ale Uniunii Europene, soluția de pace care prevede co-existența în condiții de suveranitate, securitate și recunoaștere reciprocă a două state, Israel și Palestina, iar statutul orașului Ierusalim să fie stabilit printr-un acord negociat direct între părți”, arată comunicatul oficial al Senatului după întâlnirea cu Tzipi Hotovely.

Decizia de a muta ambasada la Ierusalim e una delicată şi din perspectiva încercării României de a obţine un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în intervalul 2020 – 2021. O asemenea mutare intempestivă a ambasadei ar periclita voturile atrase deja de România din statele care se opun acestei mutări.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.