Mulțumiri pentru Familia Regală pentru reconcilierea istorică pe care o oferă poporului român 1
Mulțumiri pentru Familia Regală pentru reconcilierea istorică pe care o oferă poporului român
Ultima Ora Politic

Mulțumiri pentru Familia Regală pentru reconcilierea istorică pe care o oferă poporului român

Deputat Constantin Codreanu: „Mulțumim Familiei Regale pentru reconcilierea istorică pe care o oferă poporului român”

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a transmis un mesaj în ziua repatrierii rămășițelor pământești ale Reginei Elena a României, calificându-l drept un gest de demnitate națională. Parlamentarul și-a exprimat recunoștința, atât față de Casa Regală a României, cât și personal față de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, pentru reconcilierea istorică pe care o oferă poporului român.

România își recuperează, astăzi, 18 octombrie, o parte din istorie și își reîntregește statutul de țară cu moștenire monarhică. O aeronavă a Forțelor Aeriene a adus în România sicriul cu rămășițele Reginei Elena, pentru a fi reînhumate în necropola regală de la Curtea de Argeș.

„Sunt singurul parlamentar al României care a avut poziții asumate public privind necesitatea acestui demers. În februarie 2018, îl interpelasem pe ministrul Afacerilor Externe asupra necesității repatrierii rămășițelor pământești ale Reginei Elena a României și a reînhumării lor în necropola regală. În martie 2019, reveneam asupra acestui subiect printr-o declarație politică, prezentată în Parlamentul Romaniei – Camera Deputaților. Este regretabil cum unii m-au criticat atunci, pentru că nu au înțeles conotația acestui gest”, a transmis deputatul Constantin Codreanu.

Regina-mamă Elena, consoarta Regelui Carol al II-lea și mama Regelui Mihai I, s-a născut la 2 mai 1896, la Atena, și a decedat în exil, la 28 noiembrie 1982, la Lausanne, în Elveția. Până astăzi, a fost singurul membru decedat al Casei Regale a României înhumat în pământ străin. Născută Principesă a Greciei şi a Danemarcei, a fost fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia, născută Principesă a Prusiei. A fost sora regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei, strănepoata reginei Victoria a Marii Britanii și stră-strănepoata țarului Nicolae I al Rusiei.

Regina-mamă Elena a fost colonel onorific, conducând Regimentul 9 Roşiori, încă de pe vremea când era Principesă a României, în anii ’20 ai secolului trecut. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unitatea militară s-a numit „Regimentul 9 Roşiori Regina Elena“. Este singurul membru al Casei Regale a României căruia i s-a atribuit titlul onorific “Drept între popoare” pentru implicarea sa în salvarea vieții multor români de origine evreiască pe durata celui de-al Doilea Război Mondial.

Regina-mamă Elena rămâne un simbol al Familiei Regale şi un exemplu european, nu doar prin nobleţea originii sale, ci şi prin valorile şi principiile în care a crezut întreaga viaţă. Regina reprezintă un caz unic şi pentru că a fost nepoată a patru regi, fiică a doi regi, soră a trei regi, soţie de Rege şi mamă de Rege.

Rămășițele pământești ale Regelui Carol al II-lea al României au fost reînhumate pe 9 martie 2019, în necropola regală de la Curtea de Argeș.

„Acum, este rândul Reginei Elena să își găsească liniștea într-o țară pe care a prețuit-o nespus și în mijlocul unui popor pe care l-a iubit cu multă dăruire. România și întreaga Europă trebuie să se plece, cu respect, în faţa unei astfel de femei. Dumnezeu să o odihnească!”, este mesajul deputatului Constantin Codreanu, transmis într-un comunicat remis newsteam.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.