Mugur Isărescu are o propunere pentru Guvernul Dăncilă. Ce vrea să ofere statului
Mugur Isărescu, al 6 lea mandat de Guvernator al BNR
Ultima Ora Economic

Mugur Isărescu ATENȚIONEAZĂ. ”Publicul larg nu este specialist, există idei eronate”

Mugur Isărescu ATENȚIONEAZĂ. ”Publicul larg nu este specialist, există idei eronate”

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a subliniat, miercuri, motivele pentru care comunicarea a devenit o temă importantă chiar și în ceeea ce privește politicile economice și politica monetară.

„Este bine să nu ne așteptăm ca publicul larg să devină specialist, nu are cum. Cu alte cuvinte, și noi trebuie să facem efortul pentru a traduce, ca să exagerez puțin, din română în română, mesajele noastre, fără a le disporsiona, pentru ca publicul să le înțeleagă. De asemenea, foarte important este să nu lăsăm ca, într-o perioadă în care lumea se transformă, idei eronate și tendenționase, care, deseori, sunt mai ușor de promovat în spațiul public, să devină dominante”, a afirmat Mugur Isărescu, în cadrul conferinței anuale a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), ediția a X-a, „România după 10 ani. Realizări. Eșecuri. Perspective economice”, potrivit Mediafax.

Guvernatorul BNR a precizat că, în prezent, în economie există trei coordonate hotărâtoare pentru canalul comunicării care a devenit tot mai important în ceea ce privește politicile economice. De altfel, reprezentantul Băncii centrale a menționat că, recent, tema comunicării a fost pentru prima dată abordată pe larg, în cadrul unei organizații internaționale a bancherilor de bănci centrale drept o temă importantă pentru politica economică și politica monetară.

„Cele trei coordonate hotărâtoare la care făceau referire sunt, în opinia mea: unu, informațiile de calitate, produse corect și constant; doi, comunicarea publică în forme raționale, la obiect; trei, viziunea corectă și coerentă, în care ideile sunt utilizate în proiecte concrete. În aceste condiții vocea analiștilor financiar-bancari poate și trebuie să fie una cu greutate, nu doar pentru peisajul financiar-bancar, dar și pentru dezvoltarea economică generală și politicile macroeconomice din România”, a subliniat Isărescu.

Guvernatorul BNR a completat că, înființată în 2008, anul de debut al ultimei crize financiare globale, existența Asociației Analiștilor Financiar-Bancari devine cu atât mai prețioasă, ca vector de interpretare echilibrată a explicațiilor publice, „cu cât ne confruntăm adesea, de la o vreme parcă tot mai frecvent, cu un deficit de analiză economică și financiară lucidă și profesionistă”.

„Asociației îi doresc să rămână o punte de legătură între cifrele macroeconomice reci și nevoia de înțelegere a lor de către populație, de către corporații, chiar de către specialiști. A fost și îi doresc să rămâne o punte de legătură între realitățile economice interne și proiecția lor corectă pe plan internațional. (…) Costurile cu care ne dezvoltăm depind esențial de maniera în care le proiectăm în exterior dezvoltările interne. (…) Mesajele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România au fost formulate într-o manieră actuală, neconflictuală și ușor de înțeles de către decidenți, dar și de către publicul larg. Ați devenit un canal important de comunicare, dar și de echilibrare a dezbaterii din societatea româneasca”, a punctat Isărescu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.