Motorul economiei românești se supraîncălzește – decalajele se adâncesc
Ultima Ora Economic

Motorul economiei românești se supraîncălzește – decalajele se adâncesc

CITR Group: Motorul economiei românești se supraîncălzește – decalajele se adâncesc. 79% din business-ul românesc este produs de 4% din companii

  • Numărul companiilor de impact în distress (restructurabile și insolvabile) a ajuns la 51% depășind numărul companiilor finanțabile (sănătoase)
  • 20% din companiile de impact au atins acest prag (un milion de euro active) în ultimii doi ani. Profitabilitatea acestora este sub 4%

La începutul lui 2018, numărul companiilor în distress a ajuns la 51% din totalul companiilor de impact, inversând, pentru prima dată balanța între companii sănătoase și companii în dificultate. Deși numărul companiilor de impact crește comparativ cu anul precedent, procentul de 4% al acestora în piață rămâne neschimbat, iar valoarea lor ca pondere în economie crește exponențial.

Anca Manițiu, CEO CIT Restructuring: „De la an la an remarcăm o concentrare tot mai mare a pieței, din perspectiva cifrei de afaceri, în jurul companiilor de impact. Deși ponderea companiilor mici se menține într-un procent covârșitor de 96%, acestea au un impact din ce în ce mai mic. Importanța lor economică, dată de volumul business-ului realizat, se diminuează continuu, dinamică care conduce la o polarizare tot mai puternică a mediului de afaceri, între companii de impact și restul companiilor, dar și la o accentuare a decalajelor în interiorul categoriei de impact, între companiile finanțabile, care performează tot mai bine pe zi ce trece și cele cu dificultăți, ale căror indicatori se deteriorează.”

Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR: „Mediul de business românesc, la 30 de ani de economie de piață, arată ca un motor care se supraîncălzește. Suntem o țară cu un business susținut de doar 4% din totalul companiilor, iar din acest procentaj mic, majoritatea (51%) înregistrează dificultăți. Impactul menținerii unui număr covârșitor de companii de impact în zona de dificultate pune în pericol stabilitatea comunității în care acestea activează și a ecosistemului de business. Ponderea mare a cifrei de afaceri pe care acestea o generează în piață crește importanța lor pentru populația activă și necesitatea ca acestea să fie sănătoase. Or procentul lor mic și gradul mare de dificultate pe care îl manifestă, prin indicatorii analizați, ne arată cât de vulnerabil este mediul de business românesc.”

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.