Bacalaureat 2023, a doua sesiune
Bacalaureat 2023, a doua sesiune
Ultima Ora Politic

Modificările Bacalaureatului, sub semnul întrebării. Ce urmărește PSD

Ministerul Educației Naționale desființează oficial corectarea încrucișată între județe a lucrărilor realizate de elevi la Bacalaureat,  procedură introdusă în 2015 de domnul  Sorin Cîmpeanu,  ministru al Educație, la acea vreme în Guvernul Ponta, tocmai pentru reducerea fraudelor și a acuzațiilor de mită pentru corectură.

Trebuie să atrag atenția asupra faptului că astfel de schimbări, introduse într-un an electoral ridică mari semne de întrebare: ce grupuri de interese servește guvernul PSD și de ce se ascund marile probleme ale învățământului românesc  sub preșul unor modificări cu scop pur electoral? Profesorul nu este și nu poate fi interesat decât de numărul de lucrări pe care poate să le corecteze, și nu de unde provin acestea, și ale cui sunt! Prin urmare,  evaluarea încrucișată pe județe a lucrărilor elevilor elimina până acum orice suspiciune.

Ba mai mult, în mod paradoxal, Ministerul Educației renunță la obligativitatea ca profesorii corectori să fie formați în ceea ce privește evaluarea. Eliminarea acestei condiții vine, fără nicio rațiune logică,  în contextul în care în ultimii ani au existat mari probleme cu corectarea lucrărilor: diferențe de notare și probleme de corectare.

Examenul incapacității acestui guvern de a salva sistemul de învățământ, pare a fi trecut cu brio,  în condițiile în care și învățământul profesional, pe  care ar fi  trebuit să-l dezvoltăm, ajunge Cenușăreasa Educației. Ordinul ministrului interimar al Educaţiei trimite toți elevii care au obținut note  sub 5 la examenul de evaluare națională la școlile profesionale, coborând astfel calitatea învățământului profesional și totodată  să diminueze baza de selecție a firmelor care activează pe piața muncii.

Consider că nu mai putem tolera o guvernare care ridică suspiciuni majore prin deciziile în domeniul educației luate într-un an electoral, fără a se acționa pentru un sistem de învățâmânt performant, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul Pro România Mihaela Huncă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.