Miting PSD la Iași, organizat de Dragnea, dar fără Dăncilă 1
Ultima Ora Politic Social

Miting PSD la Iași, organizat de Dragnea, dar fără Dăncilă

PSD organizează joi, la Iași, un miting la care social-democrații susțin că sunt așteptați 40.000 de oameni din toate judeţele Moldovei. Un eveniment tratat de liderii PSD ca fiind deosebit de important pentru partid, la care Liviu Dragnea susține că va fi prezent, însă de la care va lipsi premierul Viorica Dăncilă.

Mitingul va avea loc în Piaţa Unirii, context în care zona centrală a orașului va fi blocată.

Ţinând cont de suprafaţa totală a zonei, „Ziarul de Iaşi” a estimat că, pentru atingerea ţintei de 40.000 de persoane, trebuie să fie câte doi social-democraţi pe fiecare metru pătrat liber în perimetrul respectiv.

Întreg centrul oraşului „va fi ultrasupravegheat video, iar toată înregistrarea va fi la Primăria Iaşi, aviz celor care au nevoie de aceste înregistrări”, a declarat primarul Iașiului, Mihai Chirică.

Edilul a mai adăugat, cu trimitere la posibilitatea unor indicente, că situația gravă de la mitingul diasporei de la București, din 10 august 2018, nu se va repeta la Iași. „Avem câteva informaţii, mai mult sau mai puţin verificate în momentul de faţă, dar vor fi verificate pe parcurs şi eu aş vrea să aduc la cunoştinţă faptul că Iaşiul pe 9 Mai nu va deveni Bucureştiul din 10 August, din mai multe considerente. Nu vom mai sta cu mâinile încrucişate să vedem cum nişte bande de descreieraţi intră în mulţime şi tulbură ordinea”, a arătat Chirică.

Intenția de a organiza un asemenea miting la Iași tocmai în 9 mai, adică de Ziua Europei, dar și în timp ce la Sibiu are loc Summitul UE, a fost anunțată de Liviu Dragnea la sfârșitul lui aprilie, după ce liderul PSD a fost huiduit în localitate.

Din acest motiv, PSD a fost acuzat de la bun început că mitingul de la Iași este de fapt o contramanifestație, dar și un gest care aduce prejudicii de imagine României.

Pe reţelele de socializare sunt anunţate proteste anti-Dragnea, concomitent cu evenimentul PSD din Piaţa Unirii. Până miercuri după-amiază, peste 9.000 de persoane au anunţat că vor veni în Piaţa Unirii pentru a protesta împotriva liderului PSD.

Marți, Dragnea a avut o ieșire nervoasă pe tema mitingului de la Iași.

Întrebat de reporteri ce părere are în legătură cu faptul că s-au anunţat mai multe contramanifestaţii civile la mitingul PSD de la Iaşi, Dragnea a spus: „Foarte bine, înseamnă că s-ar putea să apară contramanifestaţii şi sâmbătă la mitingul de la Iaşi. Dacă aşa vor să se joace în campanie, aşa o să jucăm în această campanie. Adică să nu creadă Iohannis şi slugile lui că numai ei au dreptul să urle sau să ţipe. O să lăsăm şi noi oamenii noştri, care sunt foarte nervoşi, să facă contramanifestaţii. Nu mă aştept să înţeleagă mesajul ăsta nici el şi nici măscăricii lui”.

Asociațiile civice „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” și „Împreună pentru A8” au trimis o scrisoare deschisă către Liviu Dragnea, președintele PSD, prin care îi solicită acestuia anularea mitingului de partid organizat pe 9 mai la Iași.

„Este ziua Europei și a Independenței României și o manifestare de partid fără legătură cu aceste semnificații aduce prejudicii imaginii Iașului și Moldovei”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă cu două zile înaintea mitingului.

”Există o iritare evidentă în oraş şi sunt elemente care să ducă la escaladarea situaţiei. Nu există nicio altă miză a PSD decât sfidarea ieşenilor şi răzbunarea pentru ce s-a întâmplat la Iaşi pe 20 aprilie, când dictatorul de carton al României a fugit cu duba cu geamuri fumurii şi sonorul muzical dat la maxim să nu se audă huiduielile”, a declarat, miercuri, și liderul filialei municipale PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.