Miting pentru autonomie maghiară în Ardeal
Ultima Ora Politic

Miting pentru autonomia secuilor în Ardeal

Peste 5000 de persoane sunt așteptate duminică în Tîrgu Mureș la o adunare publică, „Mitingul secuilor”. Aceștia militează pentru autonomie și regionalizare și protestează față de actualul plan de reformă administrativă a României. 

Acțiunea are loc între orele 16 și 19.30. Participanții se adună la Monumentul Secuilor Martiri, după care pornesc în marș spre centrul orașului până la Palatul Administrativ.

Gruparea Mobilă de Jandarmi primește sprijinul altor structuri din Ministerul de Interne și recomandă participanților să manifeste pașnic, să adopte un comportament civilizat, să nu se implice și să se detașeze de cei care instigă la violențe.

Anul trecut, manifestarea a fost transmisă pe Euronews. „Da, există etnici maghiari care trăiesc în Transilvania, o regiune centrală a României, care fusese parte din Ungaria. Transilvania a devenit parte a României în urma unui tratat de la sfârşitul primului război mondial. Ungaria a luat o parte din aceasta înapoi înainte ca România să o recâştige după al doilea război mondial”, spunea jurnalistul Chris Harris.

De fapt, ziua de 10 martie nu ar avea nimic de-a face cu relațiile româno-maghiare. Organizatorii, Consiliul Național Secuiesc, i-au dat această tentă, inclusiv separatistă. 10 martie este Ziua Libertății Secuiesti în numele eroilor martiri Gálffy Mihály, Horváth Károly şi Török János, executaţi în data de 10 martie 1854 la Tîrgu Mureş. După înăbușirea revoluției maghiare de la 1848, condusă de Lajos Kossuth, o parte dintre revoluționarii maghiari au încercat să se reorganizeze sub conducerea lui József Makk, în 1851. Ei au fost executați de către autoritățile austriece și nu au au fost persecutați de români sau autoritățile române. Prin urmare, actiunile de protest împotriva statului român, în care se transformă, aceste mitinguri de comemorare, nu au nicio justificare istorică.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.